Microsoft'tan internetçi Yahoo'ya 45 milyar dolar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Şubat 2008 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Google ile rekabette zorlanan Microsoft, internette arama pazarının ikincisi Yahoo'yu satın almak için 44.6 milyar dolar teklif etti. Operasyonun yılın ikinci yarısında bitirilmesi planlanıyor

EKONOMİ SERVİSİ

Geçen ekim ayında Facebook'un yüzde 1.6'sına 240 milyon dolar ödeyen Microsoft, bu kez de Yahoo'yu almak için 44.6 milyar dolarlık rekor bir teklif yaptı. Yazılım devi Microsoft, online arama pazarında Google'ın ardından gelen Yahoo'nun yönetimine hisse başına 31 dolar önerdi. Bu rakam borsada şirketin perşembe günkü kapanış değerinden yüzde 62 primli.

Yahoo'nun hisse fiyatı gelen bu cazip teklifin ardından yüzde 48 değer kazandı. Google hisseleri yüzde 9 düşerken, Microsoft hisseleri de yüzde 7 indi. Yahoo hissedarları, teklifi kabul ederlerse bunun karşılığını yüzde 50 nakit, yüzde 50 de Microsoft hissesi olarak alacak. Microsoft, satın alma işleminin 2008'in ikinci yarısında tamamlanmasının planlandığını belirtti. Yahoo'dan gelen ilk açıklamada, Microsoft'un bu teklifinin 'dikkatli ve hızlı' bir şekilde inceleneceği, ardından da konuyla ilgili bir karar verileceği bildirildi.

Ballmer'dan mektup

Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer, teklifin detaylarını ve iki şirketin birleşmesinin ardından oluşacak sinerjinin yararlarını, yazdığı bir mektupla, Yahoo yönetimine bildirdi. Ballmer, iki şirketin işbirliğiyle, tüketiciler, yayıncılar ve reklam verenler için için online pazarda yeni bir dünyanın kapılarının aralanacağını vurguladığı mektupta, oluşacak sinerjinin yararlarını da detaylı olarak aktardı.

Buna göre pazarlama, Ar - Ge ve daha birçok işi birlikte yürütmeye başlayacak olan iki şirket, rekabette önemli avanataj kazanacak. Maliyetler aşağı çekilecek ayrıca tüketici deneyimlerine özel ürünler hızla piyasaya çıkarılacak.

Bill Gates'in veliahtı olarak bilinen Microsoft'un Yazılım Grubu Başkanı Ray Ozzie ise, Yahoo'nun internette çok önemli ve yenilikçi gelişmelere imza attığını ifade ettiği açıklamasında, işbirliğiyle birlikte yeni nesil yazılım ürünleri ve servislerinde, piyasada önemli üstünlük sağlanacağını belirtti.

HABER ANALİZ

Hedef, google' 'u bozguna uğratmak

Şükrü Andaç

Microsoft'un Yahoo'yu satın almak istemesindeki en büyük etken hiç şüphesiz online arama pazarının lideri Google'ın önünü kesebilmek. Microsoft'un ana işkolu olan yazılım dışındaki birçok alanda başarısız olması, bir başka ifadeyle parlayan iş alanlarında öne çıkamaması bu satın almaya yol açan bir diğer etken.

Firma, Sony'nin Playstation ürünlerine karşı piyasaya çıkardığı XBox'la oyun piyasası, Google ve Yahoo'ya karşı çıkardığı arama motoru Live Search'le online arama pazarı, iPod'a karşı çıkardığı Zune'la da müzikçalar alanına adım attı. Ama bunlardan hiç biri büyük ses getirmedi. Şirkete de zarar yazdırdı.

Microsoft, yazılım dışındaki bu alanlarda iş yapma peşinde koşarken arama pazarının lideri Google, arayı açtı, milyarlarca dolarlık online reklam pazarını tek başına domine etmeye başladı. Google, sadece bu işten elde ettiği başarının ardından piyasa değeri olarak 176 milyar doları yakaladı. Şirketin Youtube başta olmak üzere son dönemde yaptığı ciddi satın almaların da bu büyümede önemli etkisi var.

Patlayan balonlar!

Microsoft, Google'ın önünü kesebilmenin yolunun Yahoo'yu almaktan geçtiğini düşünüyor. Pazar liderini, yaptığı yatırımlarla yakalamanın zor olduğunu gördü. Firma, ikinciyle (Yahoo) yapacağı işbirliğinin bu hedefe ulaşmada doğru yol olduğunu hesaplamış durumda. Üstelik çok da doğru bir zamanlamayla. Çünkü Yahoo zor bir dönemeçte.

Şirket hisseleri son dört yılın en düşük rakamlarında seyrediyor. İşleri toparlamak için kurucu-yönetici Jerry Yang, CEO olarak işin başına geçti ama son çeyrekte elde edilen rakamlar hâlâ çok kötü.

Microsoft'un yaptığı bu teklif, kötü günler yaşayan Yahoo hissedarlarının 'bu işe evet' demesi için oldukça cazip görülüyor. Daha önce de Yahoo'yu almak için girişimlerde bulunan Microsoft, başarılı olamamıştı. Bu kez de Yahoo yönetiminin satın alma teklifine sıcak bakmayacağı bekleniyor. Çünkü geçen yıl şubat ayında Microsoft'a bir mektup yazan Yahoo yönetimi, şirket için önümüzdeki dönemin çıkışa işaret ettiğini, bu yüzden böyle bir birleşmeye sıcak bakmadıklarını bildirmişti.

Aradan bir yıl geçti. Microsoft'un umudu da geçen bu sürede Yahoo'da işlerin düzelmemiş olması. Bu yüzden de teklif edilen rekor rakam ve çizilen yeni vizyondan hissedarların etkilenmesi bekleniyor.

2000'li yılların başındaki krizin ardından, "patlayan bir balon" olarak adlandırılan yeni ekonominin içindeki bir şirkete 44.6 milyar dolar değer biçildi. Hem de Amerikan ekonomisinin durgunluğa gireceği bir dönemde. Bu rakam "bazı çevrelere göre batacak olan internet dünyası" için hiç de kötü değil!

Gates'in son sürprizi!

1975 yılında kurulan ABD'li Microsoft, Bill Gates'in önderliğinde teknoloji dünyasının bir numaralı şirketi olmayı başardı. 300 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Microsoft, teknoloji dünyasında yazılım, servis ve donanım alanında faaliyet gösteriyor.

Gelecek stratejilerinde yazılımın yanı sıra internete de ağırlık veren Microsoft, MSN ile burada atağa kalkmak için fırsat kolluyor.

Şirketin geleceği için oldukça önemli olan 44.6 milyar dolarlık bu teklifin, Bill Gates'in şirketteki aktif işlerini bırakmaya hazırlandığı bir döneme denk gelmesi, 'Gates'in son sürprizi' olarak yorumlanıyor.

Bill Gates, geçen ay katıldığı CES fuarında, 2008'in sonlarına doğru şirketteki tüm görevlerinden ayrılacağını duyurmuştu.

Yahoo için zor günler

Yahoo, önceki gün 2007 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 daha düşük kâr rakamı açıkladı.

Bu rakamın ardından, yeniden yapılanma ve maliyetleri kısmak için şubat ortasında 1000 kişiyi işten çıkarmaya hazırlandığını duyuran şirket, böylece yüzde 7'lik küçülmeye gidileceğini aktardı. Şirketin 14 bin 300 çalışanı bulunuyor.

Yahoo'nun kurucusu olan Jerry Yang, 7 ay önce şirketin kötü gidişine dur demek amacıyla CEO olarak görev yapmaya başlamıştı. Buna karşın aradan geçen sürede bilançolara yansıyan iyi bir rakam olmaması ve 2008 beklentilerinin zayıf kalması, Yahoo hissedarlarının tepkisine yol açmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber