40 bin engelli için af teklifi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lokman Ayva, engelli maaşlarının aylık olarak ödenmesini istedi.

AKP'li Lokman Ayva 'fazla'dan ödenen maaşlar için hapse girmeleri gündeme gelen engelliler için af teklifi hazırladı. Teklif 40 bin engelliyi sevindirecek

RİFAT BAŞARAN

ANKARA - AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, bedensel engellilerin, usulüne uygun olmayan bir şekilde ödenen maaşlarından kaynaklanan borçlarının affedilmesini istedi. Teklifin 40 bin engelliyi cezaevine girmekten kurtaracağına dikkat çeken Ayva, ayrıca engellilere üç ayda bir verilen maaşın aylık olarak verilmesini istedi.

40 bin engelliyi hapse sokabilecek gelişme, bazı kişilere devletten özürlü aylığı bağlandıktan sonra bir de aile büyüğünden maaş bağlandığı veya bu kişilerin sigortaya geçtiğinin anlaşmasıyla başlamıştı. Devlet, bu kişilerden kendilerine ödenen maaşları faiziyle birlikte geri istedi. AKP'li Ayva, bunun üzerine '65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni hazırladı.

YENİDEN DEĞERLENDİRME: Teklife göre, 2022 sayılı kanuna ek yapılarak, özürlü maaşı bağlanan engelli vatandaşlardan aylıkları kesilerek ardından kendilerine borç çıkarılan özürlüler yeniden değerlendirmeye alınacak.

ASGARİ ÜCRET KRİTERİ: Yeni değerlendirme sonrası, bedensel engellilerden aylıklarının kesildiği tarih itibariyle 16 yaşından büyük işçiler için geçerli olan net asgari ücret tutarında veya daha az aylık ortalama geliri olanların borçları geri alınmayacak. Aylık gelir ortalaması asgari ücretten fazla olanlardan ise, usulsüz olarak almış oldukları aylıkların ana- parasının tamamı ile bu anapara esas alınarak çıkarılan faiz borçlarının yarısı tutarında tahsilat yapılacak.

'İTİRAZ BEKLEMİYORUM': Ayva, "40 bin kişiden söz ediyoruz. Devletin bu kişilere bir babalık yapması lazım. Henüz ilgili bakanlıkların görüşleri alınmadı ama itiraz olacağını da sanmıyorum" dedi.

AYLIK ÖDEME: Teklifte ayrıca 2022 sayılı kanunda değişiklik yapılarak, engellilere üç ayda bir verilen özürlü aylığının, sosyal hayata uyum için ayda bir ödenmesi de istendi. Teklifin yasalaşması durumunda, peşin verilen gelir ve aylıklar, ölüm halinde geri alınmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber