Deli Dana'yı Türkiye'ye yollamışlar

Haber Giriş : 27 Eylül 2004 18:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiliz Times gazetesi, ?deli dana? olarak bilinen BSE hastalığının insanlardaki şekli olan Varyant Creutzfeldt-Jakob (vCJD) taşıdığı tahmin edilen kan ürünlerinin, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülkeye ihraç edildiğini öne sürdü. Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Türkiye'de bugüne kadar deli dana hastalığına (BS) rastlanmadığını söyledi.

Gazetenin haberine göre, vCJD taşıyan kan ürünleri Türkiye, Singapur, Rusya, Umman, Fas, Mısır, Brunei, Hindistan, Dubai, Brezilya ve İrlanda'ya gönderildi.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin, geçen hafta 11 ülkeden 5'inin yetkilileriyle temasa geçip, satılan kan ürünlerinin, vCJD'den ölen 9 kişiden alınan kanlardan elde edildiği konusunda bilgi verdikleri belirtildi.

İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın, geçen hafta, sık sık kan almak zorunda olan 6 bin kan hastasına ?deli dana hastalığına yakalanma riski taşıyorsunuz? diye mektup gönderdiği açıklanmıştı.

Hemofili ve benzeri hastalıklar nedeniyle uzun süreli tedavi gören bu hastaların, vCJD taşıyan kan ürünlerini almış olabileceklerine dikkati çeken Sağlık Bakanlığı, hastalardan bünyelerindeki değişimlere dikkatli yaklaşmalarını istemişti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Liam Donaldson da hastalığın kan yoluyla geçtiğinin henüz kanıtlanmadığını, attıkları adımın tümüyle ?tedbir? niteliği taşıdığını belirtmiş, ?amacın toplumu en üst düzeyde korumak? olduğunu bildirmişti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Türkiye'de bugüne kadar deli dana hastalığına (BS) rastlanmadığını bildirdi.

AK Parti 3. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın yapıldığı Kızılcahamam'da basın mensuplarının deli dana hastalığı ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Güçlü, ''Deli dana hastalığı ile ilgili Türkiye'de bir problem yok'' dedi. 1986 yılından bu yana deli dana hastalığı görülen ülkelerden et ve canlı hayvan ithalatı yapılmadığını, yine aynı şekilde 1996 yılından bu yana da bu hastalığın görüldüğü ülkelerden yem ithal edilmediğini bildiren Güçlü, Türkiye'nin, 1988 yılından itibaren deli dana hastalığı ile ilgili önlemleri almaya başladığını ifade etti. Bu çerçevede, bir laboratuvar kurulduğunu belirten Güçlü, 1988 yılından bu yana bin 700 hayvanın takip edilerek testler yapıldığını söyledi. Güçlü, ''Türkiye'de bugüne kadar deli dana hastalığına rastlanmamıştır'' dedi.

Güçlü, Çapa Tıp Fakültesi'nde yatan bir hastada deli dana hastalığının bulunduğuna yönelik iddialara da yanıt vererek, söz konusu hastanın doktoruyla görüştüğünü ve bu hastalığın deli dana değil, başka bir hastalık olduğunu ifade etti. Güçlü, ''Türkiye'de BS hastalığına yakalanan çıkmamıştır, İnşallah da çıkmaz'' diye konuştu.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber