Sivil Havacılıkta rüşvet iddiasına cevap geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 21:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sivil Havacılık Genel Müdürü: Rüşvet iftirasını atan şirket hakkında çok önemli bilgi - belge var

20 Şubat 2008 Çarşamba 14:10

ANKARA -AA- Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Tarhan Towers Havayolu Şirketi'nden işletme ruhsatı karşılığında para istediği iddiaları ile ilgili, "Adı geçen şirket yetkilisi ile bugüne kadar müşterek herhangi bir yolculuğum olmamıştır. Çirkin iddia ve iftiralar konusunda yasal haklarımı saklı tutuyorum. Bundan sonra konu ile ilgili yargı süreci başlatılacaktır" dedi.

Arıduru, Bakanlık DLH Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve şahsı hakkında bugün bir gazetede Tarhan Towers Havayolu yetkilisinin dile getirdiği çirkin ve asılsız iddialar yer aldığını ifade etti. Söz konusu haberde havayolu şirketinin yetkilisi ile yolculuk yaptığı, işletme ruhsatı karşılığında kendisinin bu kişiden 800 bin dolar para istediği, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün verdiği hizmetlerin bir bedelinin olduğu, şirketin Genel Müdürlüğün uçuş ruhsatı vermemesi nedeniyle batma noktasına geldiği gibi onlarca asılsız ihbarının bulunduğunu anımsatan Arıduru, şunları kaydetti:

"Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, çalışmaların ı, uluslararası kurallar ve milli sivil havacılık mevzuatı çerçevesinde yapmakta olup hiçbir konuda herhangi bir sivil havacılık işletmesine ayrıcalık tanıması, onların hukuka ve teknolojiye uygun olmayan taleplerinin karşılanması söz konusu değildir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin uluslararası standartlarda en üst düzeyde uygulanması yönündeki çalışmalarını hiçbir tehdit, şantaj ve iftiradan etkilenmeden sürdürmeye devam etmektedir.

Adı geçen şirket yetkilisi ile bugüne kadar müşterek herhangi bir yolculuğum olmamıştır. Tarafımca söz konusu şirket yetkilileri ile bugüne kadar kişisel görüşme yapılmamıştır. Şiddetle reddettiğim bu çirkin iddia ve iftiralar konusunda yasal haklarımı saklı tutuyorum. Bundan sonra konuyla ilgili yargı süreci Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ve şahsım tarafından başlatılacaktır. Ayrıca konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığımızdan hakkımda soruşturma açılmasını ve konunun bütün detaylarıyla aydınlatılmasını talep etmiş bulunmaktayım. Asılsız iddialarda bulunan şirket hakkında uçuş emniyeti ve uçuş güvenliğini birinci dereceden etkileyen çok önemli bilgi ve belgeler Genel Müdürlüğümüzde mevcuttur. Ancak bu bilgilerin şu anda paylaşılması bir savunma olarak algılanacağından süreç içerisinde söz konusu bilgi ve belgeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. Şahsım ve Genel Müdürlüğüm hakkındaki bu çirkin ve asılsız iddiaları bir kez daha şiddetle reddediyorum."

Ali Arıduru, yargı sürecinin başlaması nedeniyle soruları yanıtlamayacağını ifade etti. Arıduru, "Yargı süreci başladı. Bundan sonrası yargıya ait" dedi.


Tarhan Towers Havayolları'nın sahibi Ali Tarhan, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'ya dava açtı

Yusuf DEMİR

Arıduru'nun kendisinden 800 bin dolar rüşvet istediğini iddia eden Tarhan, 2 yıldır rüşvet vermedikleri için uçuş izni alamadıklarını, uçamadıkları için şirketin büyük zarara girdiğini savundu

Tarhan Towers Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tarhan, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile ilgili çok çarpıcı iddialarda bulundu. Tarhan, 2006 yılında kurdukları şirketleri adına uçuş ruhsatı başvurusunda bulunduklarını ancak Ali Arıduru'nun bizzat istediği 800 bin dolarlık rüşveti vermedikleri için 2 yıldır ruhsat alamadıklarını savundu.

Rüşveti vermeyi kabul etmedikleri için uçamadıklarını öne süren Ali Tarhan şirketinin batma noktasına geldiğini de söyledi. Ali Tarhan, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru hakkındaki iddialarını mahkemeye de taşıdı. Tarhan, İdare Mahkemesi'ne yaptığı rüşvet başvurusunun yanısıra şirketinin zararlarına istinaden şimdilik 10 milyon dolarlık tazminat davası da açtı.

Ali Tarhan'ın iddialarına göre Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, söz konusu rüşveti Ankara-İstanbul uçuşu sırasında havada istedi. Rüşvetle ilgili detayları anlatan Ali Tarhan bundan sonra hakkını mahkemede arayacağını, bu konuda daha önce yaptığı girişimlerin sonuçsuz kaldığını da vurguladı. Ali Tarhan, medyayı da suçladı ve bu konuyla ilgili olarak 21 Eylül 2006'da yaptığı basın toplantısını izleyen gazete ve televizyonların daha sonra bu habere yer vermediğini öne sürdü.

2006'da kuruldu, 2 uçağı var

Ali Tarhan, Tarhan Towers Havayolları'nı (TT Air) kardeşiyle birlikte 2006 yılında kurdu. TT Air, Güneydoğulu işadamının havacılıkla ilgili ilk yatırımı.

Şirketin MD 82 tipi iki uçağı var.

Business Class'ta uçuyorduk müdür konuya orada girdi

Dün konuştuğumuz Ali Tarhan rüşvetin detaylarını anlattı. Tarhan, ?Beni Esenboğa'da VIP Salonu'ndan THY'nin Ankara-İstanbul tarifeli uçağına bindirdi. Business Class'ta oturduk. Tüm elektronik cihazlar kapanıp, uçak havalandıkten sonra benden rüşvet istedi? dedi. İddialarının arkasında duran Ali Tarhan dün sorularımıza şu yanıtları verdi:

Ali Bey, havayolu sektörüyle ilgili yayın yapan bazı haber sitelerinde şirketinizden rüşvet istendiğine dair haberler var... Nedir bu olay?

Evet. 20 ay önce kurduğumuz şirket, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'nun istediği rüşveti vermedik diye batma noktasına geldi.

TT Air adında küçük bir havayolu şirketiniz var. Biraz bilgi verir verir misiniz?

Ben turizmciyim. Tarhan Turizm şirketimizle yıllardır İran'dan Azerbaycan'dan, Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye turist getiriyoruz. Yılda getirdiğimiz turist sayısı 50 bini buluyor. 2 yıl önce de TT Air (Tarhan Tower Havayolları) adlı uçak şirketimizi kurduk.

Kaç uçağınız var?

2 adet MD 82 tipi uçağımız var.

Nerelere uçuyorsunuz?

Bir uçağımız İran'da kiralık. Diğeriyle yazın bazı Avrupa kentlerine, kışın da İstanbul-Erbil-İstanbul uçuşları yapıyorduk. Ama istenilen rüşveti vermedik diye uçuşlarımız durduruldu, batma noktasına geldik.

Rüşveti kim istedi?

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru.

Ne karşılığında rüşvet istedi?

Uçuş işletme ruhsatı karşılığında.

Olay nasıl oldu anlatır mısınız?

2006 yılı Nisan ayıydı. Şirketi kurduk, 2 uçağımızı (MD 82) uçuşa hazır hale getirdik. İşletme ruhsatı için başvurduk. Ama sudan sebeplerle gereken onayı alamadık. Bir gün yine bu iş için Ankara'dayken Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru bana, ?Gel sana bir kıyak yapayım. Beraber İstanbul'a gidelim. Sayın Bakan (Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım) İstanbul'da, ruhsatını imzalatalım? dedi. ?Peki? dedim, işlerin artık rayına girdiğini düşündüm. Beni Esenboğa'da VIP Salonu'ndan THY'nin Ankara-İstanbul tarifeli uçağına bindirdi. Business Class'ta oturduk. Tüm elektronik cihazlar kapanıp, uçak havalandıktan sonra benden rüşvet istedi.

Ne kadar istedi?

800 bin dolar. ?Bunu vermeniz lazım? dedi. ?Parayı vermezseniz olmaz. Sonraki her işlemin de bir fiyatı var? dedi. Ben kendisine ?Nasıl olur. Türkiye'de hakkımızla bir şey yapamayacak mıyız? dedim. ?Hayır ? dedi, ?İşi kuralına göre yapmazsanız, yaşamayazsınız? dedi.

Kural dediği rüşvet mi oluyor?

Evet.

Peki ?Nisan'da rüşvet istediler, vermedim, ruhsatı da alamadım? diyorsunuz. Ama 16 Haziran'da yani 2 ay sonra ruhsatı almışsınız. Bu nasıl oluyor?

Efendim biz 2 adet MD 82'yi MNG Havayolları'ndan satın almıştık. Sivil Havacılık ruhsat reddine gerekçe olarak, bu uçakların yeterli olmadığını gösterdi. Oysa aynı uçaklar biz satın almadan önce ruhsatlı olarak uçuyordu. Sivil Havacılık, 2006 Haziran'ında Best Havayolları'na ruhsat verdi. Best Havayolları da MNG'den MD 82 satın almıştı. Yani her iki şirket uçakları da aynı özelliklere sahipti. Best ruhsat alınca biz tabii biraz sesimizi yükselttik, yetkililere mektuplar yazdık, mahkemeye gideceğimizi söyledik. Bunun üzerine ruhsatımız verildi.

?Boşalan frekans verilmedi'

Bu durumda sorun çözülmedi mi?

Yok efendim, bu sefer de uçuş yapmak istediğimiz hatlarda sorun çıkartıp izin vermediler. İstanbul-Şam istedik izin vermediler, İstanbul-Erivan istedik vermediler. İstanbul-Erbil arasında büyük zorluklarla az sayıda uçuş yapabildik. İran'dan turist getiriyoruz, İran'a kendi uçaklarımızla uçmak istedik. ?2 frekans var, ikisi de dolu? diye buna da izin vermediler. 2 frekanstan birini gerçekleştiren havayolu firması uçuşları durdurdu. Ondan boşalan uçuşu biz istedik, 2 ay cevap bile vermediler.

Bu sırada zarar ediyorsunuz tabii...

Ayda 1 milyon dolar giderimiz var. 170 çalışana maaş ödüyoruz. 15 pilot, 36 kabin görevlimiz var. Kapasitemiz var ama uçamıyorduk.

Daha sonra 13 Aralık 2007'de Sivil Havacılık'tan size bir uyarı geliyor.

Evet bir uyarı yazısı geldi. Uçak bakımlarında bazı sorunlar olduğu, bunları 3 ay içinde düzeltmemiz gerektiği bildirildi.

Sorun var mıydı?

Yoktu efendim. ?Depodaki hidrolik yanlış yerde duruyor, bu uçaklara gereğinden fazla bakım yapmışsınız? gibi bazı geçersiz şeyler vardı yazıda.

(VATAN'ın notu: Sektöre yakın isimler TT Air'in kuruluşundan beri Sivil Havacılık'la uçakların niteliği konusunda sorun yaşadığını ileri sürüyor)

?Ayda 1 milyon $ zarar var'

Şu andaki durum ne?

Ayda 1 milyon dolar kaybetmeye devam ediyoruz. 20 ayda 20 milyon dolar zarar ettim. Yüzlerce insana ekmek veriyorum, yazık değil mi?

10 Mart 2007'de İstanbul'da sizden rüşvet istendiğine dair bir basın açıklaması yapmışsınız. Kameralar da varmış. Daha sonra muhabirlerden rica etmişsiniz, haberler yayınlanmamış...

Yok efendim, yayınlamadılar. Biz kimseden bir şey istemedik.

Peki o görüntüler iki-üç gündür havayolu internet sitelerinde yayınlanmaya başlandı. Bunu siz mi istediniz, yoksa başkaları mı devreye girdi?

Onu bilmiyorum.

Çok ciddi iddialarda bulunuyorsunuz. Yargı yoluna gidecek misiniz?

Rüşvet iddialarına ilişkin İstanbul'da savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca Ankara'da 10 milyon dolarlık tazminat davası açıyoruz.

Suç duyurusunun bir kopyasını yollar mısınız?

Avukatlarım davanın seyrini olumsuz etkileyeceği düşüncesinde, onun için medyaya suç duyurusunu veremiyoruz.

TT Air'i bir Suudi şirkete sattığınız söyleniyor. Bu doğru mu?

Hayır, mahkemelerde hakkımızı sonuna kadar arayacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber