28 sivil toplum kuruluşundan ortak tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2008 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'da 28 sivil toplum kuruluşu, AK Parti'nin kapatılma istemini, ''Türkiye'nin büyümesine, istikrarına, temel siyasi meselelerin çözüm ortamının oluşmasına karşı yapılmış bir müdahale'' olarak değerlendirdi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda 28 sivil toplum kuruluşu adına yapılan ortak açıklamayı Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Kaya okudu.

Kaya, AKP aleyhine kapatma istemiyle yapılan başvurunun Türkiye'yi yeni ve beklenmedik bir kriz ortamına sürüklediğini ifade etti.

Kaya, "Türkiye ekonomisinin hassas dengeler üzerinde durduğu, temel siyasi sorunlara çözüm beklendiği bu dönemde, iktidar partisini kapatmaya yönelik bu davanın olumsuz etkileri uzun zamanda telafi edilemeyecek bir sonuç yaratacaktır" dedi.

TSO Başkanı Kaya, söz konusu kriz ortamının Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini önemli ölçüde gerileteceğini, ekonomiyi kökünden sarsacağını, iç ve dış politikadaki çözüm arayışlarını rafa kaldıracağını, kaos ve istikrarsızlık ortamı yaratarak ülkeyi kendi bünyesindeki sorunlarla daha fazla uğraşır hale getireceğini belirtti.

"Halk iradesine yaptırım olmaz"

Kaya, "Siyasette, seçim sonucunda oluşmuş halk iradesine, yargı aracılığı ile sonuçları bu kadar ağır bir yaptırımın imkanının halen mevzuatta bulunuyor olmasını da demokrasi açısından kabul edilemez buluyoruz. Bu nedenle bizler bu davayı zamanlaması bakımından, Türkiye'nin büyümesine, istikrarına, üretimine, ihracatına, yatırımlarına, işsizlikle-yoksullukla mücadelesine, temel siyasi meselelerin çözüm ortamının oluşmasına karşı yapılmış bir müdahale olarak değerlendirmekteyiz" dedi.

"Ayrıca bu davadan önce DTP'nin kapatılmasına yönelik bir davanın açıldığını, ve bu davanın da Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde olduğunu hatırlatmak istiyoruz" diyen Kaya, "22 Temmuz'da yapılan genel seçimler bakımından bölgemizde yaşayan insanların tamamına yakın bir kesimin oylarını almış iki siyasi partinin kapatılma olasılığı ile karşı karşıya kalmış olmasını da kendisini farklı olarak tanımlayan bölge halkının iradesine, varlığına, kendi yöneticilerini belirleme haklarına yönelik bugünden tahmin edilemeyecek etkiler yaratabileceğine dikkat çekmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Reform süreci programlandırılmalı"

TSO Başkanı Mehmet Kaya, bugün yaşanan kriz konusunda hükümete acil görevler düştüğünü de ifade ederek, "Türkiye'nin demokratikleşmesinin tek yolunun AB üyeliği yolunda gerçekleştirilmesi gereken reformlar olduğunu hatırlayarak, duraksayan, geri bırakılan reform süreci kararlı bir şekilde yeniden programlandırılmalıdır" dedi.

Mehmet Kaya, "Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu derhal TBMM gündemine alınarak demokratik hale getirilmeli. Siyasi Partilerin kapatılması yargı erkinin keyfi, siyasi ve denetimi mümkün olmayan taktir hakkı ile kapatılmasının önüne geçecek bir düzenlemeye kavuşturulmalıdır. Türkiye'de gerçek demokrasi isteyen çevrelerin işbirliği ile Türkiye'nin temel sorunlarının çözümüne cevap verecek bir içerikle en kısa zamanda yeni bir sivil Anayasa'nın hazırlanması için çalışmalar hızlandırılmalıdır" diye konuştu.

TSO Başkanı Mehmet Kaya, ortak açıklamaya imza atan sivil toplum kuruluşları arasında neden İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) bulunmadığına dair bir soru üzerine, "Biz açıklama metnini herkese gönderdik. Neden imza atmadıklarını onlara sormanız gerekir" dedi.

Ortak açıklamayı imzalayanlar

"Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, Ziraat Odası, Diyarbakır Barosu, Tabipler Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, Veteriner Hekimler Odası, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği.

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği, Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, Diyarbakır İş Kadınları Derneği, Ortadoğu Sanayici ve İşadamları Derneği, Diyarbakır Genç İşadamları Derneği, Kadın Merkezi, Mazlum-Der, Hukukçular Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği, Diyarbakır Tüketici Bilinci Geliştirme Derneği, Diyarbakır Mermerciler Derneği, Diyarbakır Ticaret Borsası, Türk-İş 7'nci Bölge temsilciliği."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber