İstanbul depremine yönelik ?Korku rantı'na öfke!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Mart 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un Marmara'da beklenen olası depremin, fay hattının güney kolunda olacağı, olası depremin İstanbul'u en fazla 6 Bursa'yı ise 8 şiddetinde vuracağı iddiaları üzerine deprem bilimciler tepki gösterdi.

Prof. Dr. Şener Üşemezsoy, ?Fransız bilim adamı Roland Armijo'nun burada yaptığı araştırmaları sonucu hazırlanan rapor büyük İstanbul depremi senaryosu'nu çürütüyor. Depremin güney Marmara'da olacağı belirlenmesine rağmen vatandaşlara bu açıklanmıyor. Deprem senaryoları üzerinden korku satılıp rant sağlanıyor. Ben diğerleri gibi inşaat firmalarının reklamlarında oynamadım. Kazanç sağlamadım? diyerek meslektaşlarını ağır bir dille suçlamıştı.

TEHLİKE BÜYÜK

Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Gülay Altay: Marmara'nın güneyinde meydana gelecek depremde İstanbul daha az etkilencektir. Depremin odak merkezine olan uzaklık, depremden etkilenmede birinci öncelik olarak karşımıza çıkar. Marmara ile ilgili çalışmaların derinleştirilerek sürdürülmesi gerekiyor. Araştırma yapan arkadaşların da araştırmalarını bilimsel olarak sempozyumlarda paylaşmaları zorunludur. Marmara'da bir deprem haraketliliği olduğu belli. Mevcut risklerin iyi araştırılması gerekiyor

7'DEN ŞİDDETLİ SALLAR

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Şener Bey'in eski tezidir bu iddia. Depremin fay hattının güney kolunda olacağını iddia eder en başından beri. O raporu ben görmedim. Bir açıklasın da biz de görelim. Bu tür açıklamalar bilimsel dayanaklara ihtiyaç duyar. Ana kolun güneyden geçen kol olduğunu ve kuzeyden geçmediğini ispat etmeleri gerekir. Bu olursa bütün bildiklerimiz altüst olur. Rapor neden gizlensin ki kamuoyundan. Ben ciddi bir depremle karşılaşacağımızı düşünüyorum. Tüm veriler buna paralel gidiyor. Çınarcık 4.8 ve Manyas depremleri de bunun habercisi. 30 yıl içinde her an 7'nin üzerinde deprem olur.

MARMARA GERİLİYOR

Porf. Dr. Ahmet Ersoy: 2008-2015 arasında Marmara'da büyük bir deprem olmayacak. Ancak Marmara Bölgesi'nde korkutucu ama yıkıcı olmayan depremleri yaşayacağız. Örneğin Çınarcık'ta meydana gelen 4.8'lik deprem. Bu gibi küçük orta boy depremcik ve depremler 2015 yılına kadar olacak Ama güney kolunda ama kuzey kolunda. Marmara geriliyor. Ama büyük bir deprem oluşturacak kadar gergin mi ? Marmara'da 7.6'lık deprem için 2225 yılına kadar beklemek gerekiyor. Ben raporun kamuoyundan gizlendiğine inanmıyorum. Bozburun-İmralı-Mudanya üçgeninde 6.2-6.3 şiddetinde bir deprem olabilir

RAPOR İNTERNETTE VAR

Prof Dr. Şükrü Ersoy: Böyle bir rapor gizlenmiyor, internetten siz de bulabilirsiniz. Dolayısıyla bir gizlilik, saklılık yok. Şener Hoca kendine yakın bulduğu için Armijo'nun son makalesini kabul ediyor. Bu nihai değil. Armijo'nun değişik çalışmalarında değişik Türkler de vardı. Hatta Armijo ile çalışanlar arasında Şener Hoca'nın anlaşamadığı Celal Şengör ve Naci Görür'lerin grubu da var. Marmara'nın kuzeyi ya da güneyi neresi deprem oluşturursa oluştursun İstanbul ve çevresi Bursa'nın kıyıları da diğer yerleşimler de bundan ciddi etkilenir. Deprem bilinci yeni yeni oluşmaya başlarken, halkı ?deprem olmayacak' deyip rehavete sürüklemenin gereği yok. Şener Hoca'ya halk kahramanı gibi davranılıyor. Özetle Marmara yüksek deprem ve tsunami riskine sahiptir.

Prof. Naci Görür: Prof. Şener Üşümezsoy'un iddialarının hiçbir bilimsel dayanağı yok. Açıklamalarını şaşkınlıkla izliyorum. Bir makalenin içindeki bir bölümü alarak böyle konuşması bilim adamlığına yakışmaz. Biz 1912 depreminde Tekirdağ çukurluğu ile orta Marmara arasındaki fay kırılmış mıdır onun araştırmasını yapıyoruz. Eğer kırılmışsa İstanbul depreminin etkisi daha az olur. Herkes görüşlerini bilim adamlığı ciddiyetinde belirtmek zorunda.Kişinin ne kadar uluslararası yayını var? Kaç tane uluslararası dergide makale yazmış? Kimsenin bu kadar ciddi bir konuda geçici rahatlatma çalışmalarına girmemesi lazım.

Süleyman ARIOĞLU / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber