Hasarlı kazalarda, mevzuatta olmasına rağmen gereksiz yere 25 yıldır polis bekliyormuşuz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2008 22:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maddî hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların tutanak düzenleyebilmesini öngören uygulama, 1 Nisan'da yürürlüğe giriyor.

Hazine Müsteşarlığından yayınlanan açıklamada, mevzuatın 25 yıldan bu yana sadece maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların anlaşmasına imkân tanıdığını ancak uygulamada yine görevlilerin beklendiği kaydedildi.

Bu durumun anlaşma imkânı bulunan kazalar sebebi ile trafiğin sıkışmasına, gereksiz yere zaman ve iş gücü kaybına yol açtığı ifade edilerek, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ile yürütülen ortak çalışma sonucunda konuya ilişkin genelge hazırlandığı belirtildi. Genelgenin 1 Nisan Salı günü yürürlüğ e gireceği ifade edilen genelgede, uygulama esaslarına ilişkin bilgi verildi.

Buna göre, taraflarca tespit edilecek trafik kazaları, sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalar olacak. Tarafların kazayı tutanak düzenleyerek tespit konusunda anlaşmamaları halinde, eskiden olduğu gibi görevliler tutanak tanzim etmeye devam edecek.

Trafik polisi veya jandarma tarafından tutanak düzenlenmesi zorunlu 8 koşul da açıklamada şöyle sıralandı:

- Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,

- Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,

- Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,

- Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,

- Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmiş ise,

- Trafik Kazasında sadece 3'üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,

- Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise,

- Trafik kazası ölüm ve/veya bedeni zarar ile sonuçlanmışsa.

TUTANAK FORMLARI NASIL TEMİN EDİLECEK

Açıklamaya göre, trafik kazasının tespiti için kazaya karışan kişilerin kazanın her detayında, özellikle kusur dağılımı konusunda anlaşmaları gerekmeyecek. Burada önemli olan nokta, tarafların kazanın tespiti konusunda anlaşmaları ve kazayı olduğu şekliyle tutanağa aktarmaları olacak.

Tutanak formları, doldurulmuş örnek formlar ve açıklamaları içeren bilgiler ile beraber sigorta acentelerinden temin edilebilecek. Tutanak ayrıca 1 Nisan 2008 tarihinden sonra düzenlenecek Trafik Sigortası poliçelerinin yanında sigorta şirketleri ve acenteler tarafından ücretsiz verilecek. Söz konusu belgeler,"www.sigortacilik.gov.tr, www.tsrsb.org.tr, www.egm.gov.tr, www.tramer.org.tr, www.tsof.org.tr" internet adreslerinden de temin edilebilecek. Bu sitelerden elde edilecek çıktıların, çoğaltılarak kullanılması da mümkün olacak.

BAŞVURU

Kazaya karışan kişilerden herhangi biri karşı tarafın Trafik Sigortası poliçesini düzenleyen şirkete veya dilerse kendi aracı için kasko poliçesi düzenleyen şirkete tutanak ile başvuracak.

Kişiler, başvuru sırasında varsa araçlar kaza yerinden kaldırı lmadan çekilen fotoğrafları da kullanacak.

Açıklamada, fotoğraf çekiminin zorunlu olmadığı, ancak kazanın doğru yorumlanması için tavsiye edildiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber