Babası yönetici olan kızın tiyatrodaki rolü yükseltildi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Mart 2008 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Tavşan kız iyi zıpladı

Operada isyan... Babası Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde yönetici olan Esra Erdoğan tavşan rolünden, kıdemli sanatçıların kıyasıya yarıştığı '4. Murat' oyununa terfi etti...

DEVLET Opera ve Balesi torpil iddialarıyla çalkalanıyor. İddiaların odağındaki isim Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan'ın kızı Esra. Konservatuvardan yeni mezun olan ve sözleşmeli çalışan genç kızın hızlı yükselişi, tartışma yarattı.

KADROLU SANATÇILAR SEYİRCİ

ÇOCUK oyunu 'Pamuk Prenses ve 7 Cüceler'de tavşanı canlandıran Esra Erdoğan, sezonun iddialı oyunu 4. Murat'ın 'Solist' kadrosuna girdi ve 'Dilfigar' rolünü aldı. Kurumun 10'a yakın kadrolu sopranosu ise oyunda yer bulamadı.

BABA TORPİLİ Mİ, YETENEK Mi?

TECRÜBELİ sanatçılar, bu durumu 'baba torpili' diye değerlendirip büyük tepki gösterdi. Buna karşılık bazı sanatçılar genç sopranoyu savundu: Bu tür büyük oyunlarda çok özel sesler arandığında sözleşmeli personele de rol verilebilir.

Tavşan kız 4. Murat'a nasıl zıpladı

Devlet Opera ve Balesi'nde son üç yıldır sular durulmuyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin İtalya tarafından sanatta şovalyelik unvanına layık görülen Genel Müdürü Suat Arıkan'ın görevden alınıp yerine Beyhan Murphy'nin atanmasının ardından kazan kaldıran sanatçılar, şimdi de Ankara'daki bir torpil iddiası nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan'ın, konservatuvardan yeni mezun olan kızına 4. Murat Operası'nda ?Dilfigar' rolünün verilmesi, ?torpil' iddialarını tekrar gündeme getirdi. Genç kızın halen bir çocuk oyununda rol aldığını söyleyen sanatçılar, ?Esra halen Pamuk Prenses ve 7 Cüceler oyununda ?tavşan' rolünü oynuyor. Kendisinin birden bu kadar önemli bir role yükselmesini torpil dışında birşeyle açıklamak mümkün değil? diye konuştular.

Opera ve Balede'ki sanatçılar arasında büyük huzursuzluk yaratan ?hızlı zıplayış', tavşan rolünü üstlenen Esra'nın, 3 perdelik 4. Murat operasında ?Solistler? bölümünde Dilfigar rolüne layık görüldüğünün açıklanmasıyla patlak verdi. Son derece önemli bir eser olan oyunda rol almak için bekleyen 10'a yakın kadrolu soprano, ?Duyduğumuz şeye inanmakta başta güçlük çektik. Çünkü soprano, kadın sesleri arasında en çok bulunanlar arasında yer alıyor. Bu tür büyük oyunlarda ancak çok özel sesler arandığında ve bu tür seslere ihtiyaç duyulduğunda sözleşmeli personele rol verme geleneği vardır. Yoksa kurumun kadrolu sanatçıları otururken bir sopranoya böyle bir rolün verilmesi büyük skandaldır? yorumunu yaptı. Bu tip torpillerin sanatçıların huzurunu olduğu kadar oyunların kalitesini ve kurumlara duyulan saygınlığı azalttığını dile getiren sanatçılar, ?Sahne torpil kaldırmaz. Opera takipçileri iyi ve kötüyü kısa sürede ayırır? dediler.

Sezonun en iddialı yapıtlarından

4. MURAT oyunu bu dönem en iddialı yapıtlar arasında gösteriliyor. Orkestra şefi Dr. Okan Demiriş'in operasında Librettist Turan Oflazoğlu, Orkestra Şefi ise İbrahim Yazıcı ve Sunay Muratov. Gülçil Çeliktaş tarafından sahneye konulan 4. Murat Operası'nda koro şefi olarak Mustafa Erdoğan ve Alessandro Cedrone görev alıyor. Şadi Erdoğan'ın girmeyi başardığı solis kadrosunda ise Bülent Ateşoğlu ile Tuncay Kurtoğlu ?Sultan Murat', Gölge Şekeramber ve Nilgün Akkerman ?Kösem Sultan'ı, Tuncer Tercan ise Sadrazam Topal Recep Paşa'yı oynuyor.

Deniz GÜÇER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber