Emzirme ödeneğini SGK belirleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2008 22:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile BAĞ-KUR'lulara verilecek emzirme ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu'nca belirlenecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarının 1'inci bölümü üzerindeki görüşmeler devam ederken verilen bir önergeyle, tasarıda 203 YTL olarak öngörülen emzirme ödeneğinde değişikliğe gidildi.

Buna göre, sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile BAĞ-KUR'lulara, çocuğun yaşaması şartıyla, doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Yönetim Kurulu'nca belirlenip, bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilecek.

Önergeyle, tasarıda yer alan evlenme ödeneğinin sigortalıların eşlerine verilmesi hükmü kaldırıldı.

Bu ödeneği sadece kız çocukları alacak. Önergeyle kabul edilen bir başka değişiklikle, işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi; inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için en geç çalışmaya başladığı gün SGK'ya verilmesi halinde, sigortalılık başlangıcından önce bildirilmiş sayılacak.

Osman Durmuş: "Mehter takımı gibisiniz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarının ruhunun ve özünün bir kenara bırakılarak, manşetlere, "Emzirme ödeneği"nin taşındığını öne sürdü.

Emzirme ödeneğinin 50 YTL olarak sadece SSK'lılara verildiğini anımsatan Çelik, tasarıda bunu 203 YTL şeklinde öngördüklerini söyledi.

Bakan Çelik, Emek Platformu ile yaptıkları görüşmelerde bu konuda mutabakata vardıklarını ve emzirme ödeneğinin, sosyal tarafların da yeraldığı Yönetim Kurulu'nca belirlenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş da önergesi üzerinde yaptığı konuşmada anne sütünün önemine değindi.

Hükümete, "Mehter Takımı gibisiniz" diye seslenen Durmuş, "6 ay süt parasını siz getirdiniz, niye şimdi geri alıyorsunuz? Bebeklerin oyu olmadığı için mi? IMF istediği için mi?" diye sordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik de Mehter Takımı'nın iki sağa, iki sola baktığını ancak geri gittiğini bilmediğini söyledi.

Bu arada Faruk Çelik, 20 yaşında işe başlayan ve 2028'de prim gün sayısını dolduran bir vatandaşın, emekli olabilmek için 60 yaşı beklememesi için, bir önerge vereceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber