Kur zammı 20 bin YTL'nin altında dizel oto bırakmadı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Nisan 2008 11:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Motorine gelen zamların şokunu yaşayan dizel pazarında en ucuz otomobil 20 bin YTL'ye satılmaya başlandı. Zamlar ve motorin fiyatının benzine göre daha hızlı artmasının dizel araç pazarını frenleyebileceği belirtiliyor

SON bir yılda motorin fiyatlarında gelen yüzde 30'dan fazla zammın üzerine kur zamları da eklenince piyasada 20 bin YTL'nin altında dizel otomobil kalmadı. Nisan ayı itibariyle zamlanan otomobillerin ?en düşük motor gücü ve donanıma' sahip modellerinin dizel versiyonlarının fiyatları, 20-32 bin YTL arasında değişiyor. Dacia Logan, Tata Indica ve Fiat Palio 20-22 bin YTL'lik fiyat aralığıyla en ucuz otomobiller olarak dikkat çekiyor. Düşük yakıt tüketimi ve makul vergi oranları nedeniyle tercih edilen bu otomobillerde dahi, konfor ve güvenlik donanımlarından vazgeçemeyen kullanıcılar ise 36 bin YTL'ye varan fiyatlar ödemek zorunda.

DİZEL ARAÇ PAZARI ETKİLENEBİLİR

ÖTE yandan Türk otomotiv pazarının en gözde ürünü haline gelen dizel otomobillerin cazibesini tehlikeye soktu. Bir dönem pompada yüzde 30'a varan oranda motorin lehine farklılık varken, şu anda bu fark yüzde 10'u bile bulmuyor. Piyasada satılan her 100 otomobilin 52'sinin dizel olması ve motorin talebinin sürekli olarak artması, bu kesimi önemli bir motorin müşterisi haline getirdi. Motorinde bu gelişmeler yaşanırken, benzindeki fiyat artışının son bir yılda yüzde 15 civarında kalması da dikkat çekiyor. Otomotivciler, motorindeki fiyat artışının devam etmesi durumunda önümüzdeki aylarda müşteri nezdinde dizel tercihlerinin olumsuz etkilebileceğine dikkat çekiyor.

Otomotiv piyasasında dizel fırtınası esiyor

DİZEL otomobil talebi, 2001 ekonomik krizi sonrasında yakıtta tasarruf kaygısıyla başlarken, daha sonraki yıllarda ise bilinçli seçimden çok ?modaya' dönüştü. 1999 yılında Türkiye pazarındaki payı sadece 1.5 olan dizel otomobillerin pazar payı 2007 yılı sonu itibariyle benzinliyi geçerek yüzde 53 gibi rekor bir orana yükseldi. Yani dizel otomobil tercihi benzinli otomobilin önüne geçti. Yani otomotiv pazarında adeta dizel fırtınası yaşanıyor. Tercihlerinin dizele kayması da ?tüketicinin gerçekten bilinçli bir seçim yaptığı mı yoksa bir modayı mı takip ettiği' yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi. Çünkü birçok otomobil müşterisi ?kazancının ne olacağına bakmadan' dizel otomobil almaya başladı. Dizel ve benzinli arasındaki fiyat makası son dönemde epeyce daraldı, ancak kapanmadı. Bu nedenle müşteri yeni bir dizel otomobil alırken ilk aşamada benzinliye göre daha fazla para ödüyor. Yılda katedilen kilometre 25-30 binin altında kalırsa da dizel otomobil zarar yazıyor. Ayrıca dizel otomobilin bakımı benzinliye göre daha fazla fatura çıkarıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber