Mevsimlik işçi çocuklar takibe alındı, gittikleri yerde de okuyacaklar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2008 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her yıl güneydoğudan binlerce çocuğun eğitimini yarıda bırakarak ırgatlık yapan aileriyle batı ve karadeniz illerine gitmesi yetkilileri harekete geçirdi. Devamsızlık yapan öğrencileri takibe alan Diyarbakır Valiliği, okulu terk etmek zorunda kalan çocukların işçi olarak gittiği kentlerde de okumaları için çalışma başlattı.

Türkiye Okuyor Projesi kapsamında Dilarbakır Babil alış-veriş ve yaşam merkezinde kitap fuarını açılışını yapan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır'ın ilköğretim düzeyinde okullaşma oranının yüzde 95 civarında olduğunu kaydetti.

Okur yazarlık seviyesinin yükseltilmesi için bütün kamu kurumlarını seferber ettiğini anlatan Mutlu, açtıkları okuma- yazma kurslarında 20 bin kişinin devam ettiğini söyledi.

Vali Mutlu, "Diyarbakır'da açılan 1. kademe kurslarında 20 binin üzerinde kursiyerimiz var. 4 ay içerisinde bu rakama ulaştık. Hedefimiz okuma yazma bilmeyen vatandaşımızı bırakmamaktır. Okuma yazma kursları yanında açtığımız Bilgisayar okur - yazarlığı kurslarına ise 6 bin kişi katılıyor." diye konuştu.

Bölgeden her yıl binlerce öğrencinin okulu bırakıp batı illerine gitmek zorunda oluğuğunun farkında olduğunu anlatan Vali Mutlu şunları söyledi: "Mart ayında yaptığımız kontrollerde devamsız olan bin öğrenciyi alıp normal düzeye getirdik. Güneydoğu'dan her yıl yüzlerce aile mevsimlik tarım işçisi olarak batı ilerine göç ettikleri için bu aileler okuyan çocuklarını da yanlarına almak zorunda kalıyor. Aileleri ile birlikte giden çocukların eğitimden mahrum bırakılmaması için mili eğitim müdürlüğü ekipleri bu aileler ile sürekli temas halinde, çocukların gittiği kentlerden ailelerden sürekli bilgi alıyoruz."

Çocukların gittiği yerdeki okuldaki kaydı ile ilgili mutlaka bilgilendirmeyi yaptıklarını anlatan Vali Mutlu, bu çalışma için veli duyarlılığının önemli olduğunun altını çizdi.

Çocukların gittikleri yerlerde okul yöneticilerinin kayıt ettirmede sıkıntı çıkartıklarını da anlatan Mutlu, "Ancak mevzuat burada çok açık. Çocuk buradan gittiği bir başka yerde bir aylığına da olsa kaydını yaptırabilir. Onun eğitimden mahrum edilmemesi lazım. Ama biz bunu açık söyleyeyim birebir takip ediyoruz şu anda. Mevsimlik olarak bir başka yere 3-4 aylığına giden ve annesi babasının yanında gitmek zorunda kalan onlarca çocuğumuz var. Ancak bir tek çocuğumuz bile çok kıymetli, eğitimine devam edebilmesi. O eğitimini gittiği yerde de sürdürebilmesi için mutlaka orada kaydını yaptırabilmesi için o irtibatı oradaki illerle de sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber