İzmir hızlı trene kavuşuyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Mayıs 2008 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mustafa OĞUZ/İZMİR, (DHA)

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiyolları (TCDD) 3'üncü Bölge Müdürlüğü, 130 kilometre uzunluğundaki Aydın- İzmir demiryolu hattının bir bölümünü 160 kilometre hız yapabilen, dünyanın en son teknolojisinin kullanıldığı demir yolu hattı ile yeniliyor.

1850 yılında İngilizler tarafından yaptırılan ve en son 1958 yılında raylarda değişiklik yapılan hatta bu çalışma, bir devrim olarak nitelendiriliyor. Şu ana kadar 80 kilometrelik bölümü tamamlanan İzmir- Aydın demiryolu hattında düz olan Aydın- Ortaklar arasında, 6 metre genişliğinde döşenecek tek hatta, 3 ay sonra 160 kilometre hızda deneme seferleri için çalışmalar tüm hızı ile sürüyor.

Devlet Demiryolları'ndan bir ekip, bu konuda eğitim almak için dünyada demiryollarında en iyi teknolojiye sahip ülkelerden olan Güney Kore'ye gönderildi. 130 kilometrelik Aydın- İzmir hattının tamamlanan 80 kilometrelik bölümünde trenin hızı 120 kilometre olacak. Çalışmalar tamamlandığında, şu anda 2.5 saat süren İzmir- Aydın arası trenle 1.5 saate inecek.

50 YILLIK YATIRIM

Aydın- İzmir demiryolunun bölgeye büyük hareket getireceğini belirten Devlet Demiryolları 3'üncü Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, özellikle projenin Aydın- Ortaklar arasındaki mesafede yapılan çalışmalarda, en iyi teknolejiyi ve malzeleri kullandıklarını belirtti. Eriş, 30 kilometrelik bu hattı Türkiye'de ilk kez hızlı tren standartlarına çıkarttıkları belirterek, şunları söyledi:

?Bu mesafede 160 kilometre hız denemesine 3 ay içinde başlayacağız. Hattın geçtiği yerleşim bölgelerinin kenarlarını kapatacağız. Bizlerin hızını bu hat üzerinde olan hemzemin geçitler azaltıyor. Bu sorunlar da ileride yatırımlarla çözümlendiğinde İzmir Aydın arası daha da kısalacak. Aydın- Ortaklar arasındaki hattın maliyeti ise 10 milyon dolar. Fakat bu yatırım 50 yıllık bir yatırım. Aydın- İzmir hattındaki çalışmaları 10 yıl bakım gerekmeyecek bir kalitede sürdürüyoruz. Bu hattın genişliği 6 metre olacak. Kara yoluna göre ucuz taşımacılık yapacağız. Aydınlılar dört gözle bu çalışmanın bitmesini bekliyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber