YÖK'ten rektör adaylarına sınav

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Mayıs 2008 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

BAHAR ATAKAN Ankara

YÖK, rektör adayları için sınav gibi bir uygulama başlattı. Rektör adaylarına bir form verilecek ve 3 soruyu yanıtlamaları istenecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 21 üniversitede haziranda yapılacak rektör adayı belirleme seçimleri öncesinde ?seçme sınavı? uygulaması başlattı. Rektör Adayı Bilgi Formu hazırlayan YÖK, 21 üniversitedeki 126 rektör adayından formdaki soruları yazılı olarak yanıtlamalarını isteyecek. Adaylardan, bir sayfadan fazla yanıt yazmamaları talep edilecek.

YÖK Genel Kurulu, dün YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplandı. Toplantıya, YÖK Genel Kurulu üyesi Bülent Serim, yurtdışında olması dolayısıyla katılmadı. Kontenjan artışları, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) rektör adaylarının belirlenmesi gibi yoğun bir gündemle toplanan Genel Kurul'da dün ilginç bir uygulama başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın uyguladığı OKS, ÖSYM'nin gerçekleştirdiği ÖSS'nin ardından şimdi de YÖK, rektör adayları için seçme sınavını hayata geçirdi.

İlk sınav SDÜ'ye

YÖK'ün yeni uygulaması, dün ilk kez SDÜ'de yapılan rektör adayı belirleme seçimi sonucunda en fazla oyu alan altı aday öğretim üyesine ?yazılı? sınavla uygulandı.

Mevcut Rektör Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Prof. Dr. Namık Delibaş, Prof. Dr. Harun Doğru, Prof. Dr. Hakkı Perk, Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Prof. Dr. Ali Kemal Yakut'u dinlemek için Ankara'ya çağıran YÖK, adaylardan, Ankara'ya gelmeden önce gönderdiği üç soruyu yanıtlamalarını istedi. Adaylar, YÖK Genel Kurulu'nca 15'er dakika süreyle dinlendi.

Adaylardan ad-soyad, doğum tarihi ve yeri, aday olduğu üniversite, bulunduğu üniversite, fakülte, bölüm, anabilim dalı, bilim/sanat dalı gibi kişisel bilgiler istendi. Rektör adaylarından bir sayfayı geçmeden şu üç soruyu yanıtlamaları istendi:

- Rektör adayı olduğunuz üniversitenin başlıca sorunları nelerdir?

- Üniversitenin sorunları için öngördüğünüz çözüm önerileriniz nelerdir?

- Üniversite için tasarladığınız yeni projeleriniz varsa nelerdir?

Broşür istenmedi

Rektör adaylarına dağıtılan bilgi formunda dikkat çeken bir ?rica? da vardı. Adaylardan YÖK'e ?basılı tanıtım malzemesi? getirmemesi ve bunları YÖK üyelerine göndermemesi istendi.

YÖK'ün bu ricayı, ?YÖK üyelerinin, rektör adayı belirlemek için yapılan seçim sürecinde aday baskısından bunaldığı? gerekçesiyle yaptığı belirtildi. Sınavdan geçen bazı rektör adaylarının, yeni uygulamayı akademik açıdan anlamlı bulmadıkları öğrenildi.

?İrademize saygı esas'

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü için adaylığını koyan Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu, YÖK'ün uygulaması için, ?Bütün rektör adaylarına eşit şartlarda imkân tanınması çok olumlu. Farklı sorularla karşılaşılacağına herkese aynı sorular yöneltilmesi doğru bir yöntem. Asıl beklentimiz, üniversitelerin gösterdiği iradeye saygı duyulması? dedi.

Üniversitedeki seçimin ardından en çok oy alan altı rektör adayı YÖK'e davet edilerek dinleniyor. Daha sonra üç aday Cumhurbaşkanlığı'na gönderiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber