Bazı genler kansere karşı koruyucu

Haber Giriş : 26 Mayıs 2008 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

-Avrupalı bilim adamlarınca yürütülen bir çalışma, iki gen varyantının ağız ve gırtlak kanserlerine karşı önemli ölçüde bir koruma sağladığını ortaya çıkarttığı kaydediliyor.

- Avrupalı bilim adamlarınca yürütülen bir çalışmanın, iki gen varyantının ağız ve gırtlak kanserlerine karşı önemli ölçüde bir koruma sağladığını gösterdiği bildiriliyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre, ?Nature Genetics? adlı uzmanlaşmış dergide yayınlanan çalışma, bu iki gene sahip insanların alkolü daha az zararlı kimyasallara dönüştürmede daha başarılı olduklarını ortaya çıkarttı.

İngiltere Kanser Araştırma Merkezi'nin ise, kanserden korunmanın en iyi yolunun alkol alma miktarını azaltmak olduğunu belirttiği kaydediliyor.

Haberde, ağız kanseri teşhisi konulan 10 kişiden 7 den fazlasının tavsiye edilen alkol miktarından daha fazla içtiği ve sigara tiryakiliğinin yanısıra, alkol tüketiminin yemek borusu kanserlerinde de bilinen bir risk faktörü olduğu kaydediliyor.

Fransa'nin Lyon kentinde, Kanser Araştırma Uluslararası Ajansı tarafından yürütülen araştırmada, benzer yaşlarda ve yaşam biçimine sahip 9 bin vakanın incelenerek, ağız ve gırtlak kanserine yakalanıp yakalanamadıklarına bakıldığı bildiriliyor.

Araştırmanın sonucunda, ADH gen grubunda bulunan iki varyantın kansere yakalama riskini düşürmekle bağlantılı olduğunun bulunduğu kaydedildi.

Gazete, buna rağmen, diğer uzmanların bu varyantlara sahip olmanın çok içki içmek için bir mazeret oluşturmadığını belirttiklerini kaydederek, bu genetik varyanta sahip olan ve içki içen kişilerin yine de içki içmeyenlere göre bu tür kanserlere yakalanma risklerinin yüksek olduğunu kaydetti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber