Engelli gençlere e-yüksekokul ile meslek sahibi olma imkanı

Haber Giriş : 23 Haziran 2008 13:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Engelli gençler, internet üzerinden eğitim görerek meslek yüksekokulu diploması alabilecek.

Çeşitli üniversitelerde oluşturulan e-MYO programlarına katılan öğrenciler, interaktif eğitim sayesinde ders anlatan öğretmene soru sorabilecek. Öğrenciler, iki yıllık meslek yüksekokulu programını tamamladıktan sonra dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık lisans programlarına kayıt yaptırabilecek. Ankara, Sakarya, Mersin, Anadolu, Çukurova, Maltepe, KKTC-Doğu Akdeniz, Beykent, Gazi ve Kocaeli üniversiteleri uzaktan eğitim veriyor. Sadece iki yıllık programlarda değil, bazı dört yıllık üniversiteler ile yüksek lisans programlarında da uzaktan eğitim var.

Fiziksel Engelliler Vakfı Genel Müdürü Ali Şahin, üniversitelerin uzaktan eğitim veren programlarını desteklediklerini söyleyerek, Avrupa Birliği (AB) programlarında da uzaktan eğitime önem verildiğini dile getirdi. Şahin, "Bu eğitim, tüm dünyada yaygınlaştırılmalı." temennisinde bulundu. Maltepe Üniversitesi (MÜ) e-MYO programlarını Element Teknolojileri'nin çözüm ortaklığıyla yürütüyor. MÜ Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı A.Kadir Erdem, bu eğitim kapsamında engellilere ve kampüse gitme imkânı olmayanlara yeni iş kapılarının açılacağı müjdesini veriyor. Kendi okullarında e-MYO programlarında okuyan fiziksel engelli iki öğrencinin olduğunu aktaran Erdem, e-yüksekokulun, kırsal kesimde yaşayan ve şehir dışına çıkma imkânı bulunmayan gençlere eğitim ve üniversite diploması alma imkânı verdiğini vurguluyor. Erdem, evden eğitim almanın yol açtığı endişelere de değinerek, "Bu eğitimi alan gençlerin, normal bir örgün eğitim almış birinden farkı olmayacaktır. Yani bu tip öğrenciler kampüse gitmeden de sanal sınıflarda haftalık ders programı eşliğinde bu eğitimi çok kaliteli bir şekilde alabilir." diyor.

İnteraktif eğitim veriliyor

MÜ'de uzaktan eğitim muhasebe, işletme ve bilgisayar teknolojisi ve programlama bölümlerinde veriliyor. Her program için 300'er kontenjan ayrılan meslek yüksekokulu yıllık 2 bin 800 YTL ücret alıyor. e-MYO programlarında dersler internet aracılığıyla akşamları canlı olarak veriliyor. Öğrenciler, interaktif ortamda öğretim üyesine soru sorabiliyor. Öğrenciler ayrıca okul bittikten sonra 'Dikey Geçiş Sınavı' ile 4 senelik bir lisans programına kayıt yaptırabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber