Yargıtay, Başbakan Erdoğan'a yapılan hakareti eleştiri saydı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Ağustos 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay, gazeteci Tuncay Özkan'ın Başbakan Tayyip Erdoğan'a yönelik 'mal' hakaretini eleştiri saydı. Mahkemenin 2 bin YTL'lik tazminat kararını bozdu.

Karara muhalif kalan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Atalay Özdemir, "Bu ifade aşağılayıcı, inciticidir. Eleştiri sınırı aşılmıştır. Davalıların davacının kişilik haklarını ihlal ettiklerinin kabulü gerekir." dedi.

Özkan, bir gazetede yayınlanan röportajda, "Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimine aday olmadı. Sizce kendi tabanı niye istemiyor cumhurbaşkanı olmasını?" şeklindeki soruya, "Mallarını biliyorlar da ondan..." karşılığını vermişti. Erdoğan, bu beyanatın ardından 5 bin YTL'lik manevi tazminat talebiyle dava açtı. Ankara 8. Sulh Hukuk Mahkemesi Erdoğan'a 2 bin YTL tazminat ödenmesine karar verdi.

Ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi bu kararı bozdu. Yargıtay kararında, röportajın bütün içinde değerlendirildiğinde 'mal' kelimesinin hakaret kastı ile kullanılmadığının anlaşıldığı savunuldu. Kararda, "Sözlük anlamı kastedilmeden gerek güncel yaşamda gerekse siyasi söylemde yerleşmiş kelime olduğu ve hakaret anlamında kullanılmadığı, hukuka aykırılık unsuru taşımadığı sonucuna varılmalıdır. Bu nedenle davanın tümden reddi gerekirken kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir." denildi. Bozma kararı veren üyeler, sözlükte 'değerlendirilebilen eşya' anlamına gelen 'mal' kelimesinin röportajda sözlük anlamıyla değil, halk arasındaki ifadesiyle 'kendi adamlarını, elemanlarını, mensuplarını, yol arkadaşlarını' yakın tanımak anlamında kullanıldığını iddia etti.

Yargıtay, kendisine yönelik her eleştiriyi cezalandırıyor

Yargıtay, siyasilere yönelik hakaretleri 'eleştiri' sınırları içinde görürken kendisine yönelik ifadeleri 'hakaret' sayıyor. Yargıtay üyeleri, siyasilere yapılan "din bezirganı, maşa, ipte oynatılan, sahtekâr, çalıp çırpan, hırsız" gibi hakaretleri doğal buluyor.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Başbakan Erdoğan'ı isim zikretmeden 'sahtekâr olmakla, kendi çevresine avanta vermekle, hırsızlık yapmakla, çalıp çırpmakla ve açgözlülükle' suçladı. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Mumcu'yu 10 bin YTL tazminat ödemeye mahkûm etti. Ancak Yargıtay, Mumcu'nun konuşmasını 'siyasi nitelikli sert eleştiri' kabul ederek, tazminat kararını bozdu. CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç'un, Erdoğan hakkında söylediği, "dayatıcı, din bezirgânı, sahte laik, birilerinin maşası ve birileri tarafından ipte oynatılan" şeklindeki sözlere verilen tazminat kararı da bozuldu. Gerekçeli kararda, "Siyasi kimlik ve konumlar gözetildiğinde, ağır dahi olsa yapılan eleştirinin hoşgörü ile karşılanması gerekir." denildi. Yargıtay, kendilerine yönelik eleştiriler konusunda ise hassas. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Hukuk siyasallaşıyor. Yargı politize oluyor." dediği için tazminat ödedi. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Ünaldı, Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü toplantıda bir Yargıtay kararını eleştirdiği için 10 bin YTL tazminata mahkûm edildi. Yargıtay üyelerini eleştiren AK Parti Milletvekili Hüsnü Tuna da jet hızıyla mahkûm oldu. Başörtülü bir sanığı duruşma salonundan çıkaran eski Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanı Fadıl İnan ise gazetelerde çıkan eleştirel haberlere tazminat davası açtı. Yeni Şafak, 133 bin YTL ödemek zorunda kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber