İşkenceci 17 infaz koruma memuru müebbetle yargılanabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2008 07:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adalet Bakanı Şahin, ilk tespitlere göre Ceber'in işkence sonucu öldüğünün anlaşıldığını belirterek, ?TCK'nın 94. maddesine göre işkence sonucu bir vatandaş hayatını kaybederse, suçu işleyenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırlar? dedi

EVİN GÖKTAŞ - BİLAL ÇETİN / ANKARA

Engin Ceber'in Metris Cezaevi'nde işkence sonucu öldüğüne dair iddialara TBMM'de düzenlediği basın toplantısında cevap veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ?Müfettişlerin ilk tespitlerine göre, orada bir takım olumsuz davranışların, kötü muamelelerin olduğuna dair tespitler var. Değerlendirmeler yapıldıktan sonra rapor cumhuriyet savcılığına intikal edecek? dedi.

İBRET OLSUN

Şahin şu değerlendirmelerde bulundu: ?Kameralar inceleniyor. Hükümlülerin ifadelerine başvuruluyor. Diğer infaz koruma memurlarının bilgileri alınıyor. Değerlendirmeler yapıldıktan sonra rapor cumhuriyet savcılığına intikal edecek. Cumhuriyet Savcılığı gereken işlemleri yapacak. Ortada bir ölüm var. Bunun işkenceden olduğu iddia edilmektedir. TCK'nın 94. maddesine göre işkence sonucu bir vatandaş hayatını kaybederse, bu suçu işleyenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırırlar. Konu, yargıya intikal edecek. Yargının da en isabetli kararı vereceğini düşünüyorum. Bunun, herkes için, tüm kamu görevlileri için, özellikle bu tür sorumluluklar üstlenenler için ibret olmasını, herkesin kendisine çeki düzen verecek bir olay olmasını temenni ediyorum. Keşke böyle bir olayı yaşamasaydık.?

PERSONEL EĞİTİLECEK

?İşkenceye sıfır tolerans deyince, hiç işkence olmuyor denilemez. Bireysel olarak da münferit olarak da olsa işkenceyle zaman zaman karşılaşıyoruz. Bunlardan biri Engin Ceber'in başına geldi. Duyar duymaz 2 müfettiş görevlendirdim. Bana vermiş oldukları bilgi notunda, iddiaların ciddi olduğunu ve sorumlu gördükleri 19 kişinin açığa alınması kararını verdiklerini ifade ettiler. Türkiye'nin cezaevinde kötü muamele gördüğü için bir vatandaşın hayatını kaybettiği ülke olarak dünya kamuoyunda anılması herkesi üzdü. Bundan en çok da ben üzüldüm.? Şahin, cezaevlerinde benzer olayların bir daha yaşanmaması için arkadaşlarıyla oturup konuşacağını ve gerekli önlemleri almaya gayret edeceğini söyledi. Şahin, cezaevlerindeki 40 bine yakın personelin de ciddi bir eğitime tabi tutulacağını sözlerine ekledi.

CEBER'İN BABASINI ARADIM

Ceber'in babasını dün aradığını, acısını paylaştığını ifade ettiğini anlatan Şahin, Ceber'in babasının son derece olgun bir insan olduğunu ve suçluların cezalandırılmasını istediğini bildirdi. Şahin, gazetecilere, ?Olayların üstüne üstüne gidiyorsunuz, duyarsız kalanları bile duyarlı hale getirecek sorumluluk üstleniyorsunuz? dedi. Adalet Bakanlığı görevine başladığı ilk haftalarda gazetelerin hep 301'i sorduğuna dikkat çeken Şahin, TCK'de yapılan değişiklikle izin prosedürünün tekrar gelmesiyle 301'in hem gazetecilerin hem de Avrupa Parlamentosu'ndan gelen heyetlerin gündeminden çıktığını söyledi.

İşkence ilk kez devlet raporunda

Şahin'in görevlendirdiği müfettişler Ceber'in işkence sonucu öldüğünü tespit ederken hazırladıkları raporla birlikte 'işkence' kavramı da devletin resmi raporlarına ilk defa girmiş oldu. Bugüne kadar hazırlanan raporlarda 'işkence' ifadesi yerine 'kötü muamele' veya 'darp' ifadeleri kullanılıyordu. Adalet müfettişlerinin raporunda ?cezaevinde işkence suçunun işlendiği konusunda ciddi deliller bulunduğu? ifadelerine yer verildi.

Müfettişlerin Metris Cezaevi'nde pazartesi günü başladıkları incelemenin salı sabahına kadar sürdüğü öğrenildi. Müfettişler ön raporu özel zarf içinde Şahin'e ulaştırdı. Ön rapor doğrultusunda 19 görevlinin hızla açığa alınması ise dikkat çekti. Daha önce esas rapor çıkmadan görevliler açığa alınmıyordu. Esas rapora göre görevliler ihraç da edilebilecek.

GEREĞİ YAPILACAK

İçişleri Bakanı Beşir Atalay da Ceber'in gözaltında bulunduğu süre içerisindeki durumuyla ilgili bir mülkiye başmüfettişi, bir polis başmüfettişi görevlendirdiğini söyledi. Atalay, ?Türkiye hukuk devletidir, hiçbir şekilde işkenceye müsamaha gösterilemez. Konu incelenecek ve hukuk devleti olmanın gereği neyse o yapılacaktır? diye konuştu.

Hz. Ömer gibi düşünmek isterim

Ceber'in ölümünün ardından Şahin'in sorumluları hemen görevden alması ve özür dilemesi kamuoyunda takdirle karşılandı. Basın toplantısında takdirleri hatırlatan gazetecilere Şahin ?Görevimi yaparken, devlet sorumluluğumu yerine getirirken, Hz. Ömer gibi düşünmek isterim. Dicle kenarında otlayan bir kuzuyu kurt kapsa, ilahi adalet onu Ömer'den sorar? karşılığını verdi. Özür dünyada da yankı buldu. The Guardian, özrü ender rastlanan bir gelişme olarak nitelendirdi. BBC de haberi ?Türkiye, hapisteki ölüm için özür diledi? başlığıyla verdi. Washington Times ender rastlanan bir jestle aileden özür dilediğini yazdı.

Nuriş'in adamı gardiyanlar arasındaydı

Ceber'in arkadaşları Özgür Karakaya ve Cihan Gün'ün cezaevinde teşhiste bulunduğu öğrenildi. Vatan'ın haberine göre gardiyanlar Karakaya ve Gün'ün karşılarına resmi kıyafetleriyle çıkarıldı. Teşhis edilen gardiyan Cuma K.'nın cezaevine 3 tabanca ve esrar sokarak Nuri ve Vedat Ergin'e yardım ve yataklık suçundan hüküm giydiği ve 2.5 ay hapiste kaldığı ortaya çıktı. Cuma K. tahliye olduktan sonra göreve iade edildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi yaklaşık 50 kişilik grup da cezaevi önünde Ceber'in ölümünü protesto etti. Ceber'in avukatı Taylan Tanay, Şahin'in özür dilemesini olumlu, ancak yeterli bulmadıklarını söyledi. Tanay, ?Şüpheliler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır? dedi. Tanay, Şahin'in açıklamasından sonra işkenceye tanık olan bazı mahkumların vicdan azabı çekerek ifadelerini değiştirdiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber