18 öğrencinin öldüğü caddeye üst geçit yapılmıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2008 15:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gaziantep merkez Şehitkamil İlköğretim Okulu'ndaki bin 750 öğrenci, 18 arkadaşlarının yaşamını yitirdiği Samlı Hacı Ökkeş Caddesi üzerine üst geçit yapılmasını istiyor.

Yerel yöneticilerin konuya duyarlı davranmadığını belirten Okul Aile Birliği Başkanı Zekiye Dişkıran, 18 öğrencinin hayatını kaybettiği noktaya bir üst geçit yapılarak trafik kazalarının önüne geçilebileceğini söyledi.

6/A sınıfı öğrencilerinden Halil İbrahim Yavuz da, bir arkadaşının kaza sonucu 2 yıl ayağında platinle dolaştığını ve iyileşince de kaydını başka bir okula aldırdığını ifade etti.

Okul Müdür Yardımcısı Nemci Bulut ise, 2 öğrencisinin gözleri önünde can verdiği anı onca zamana rağmen unutamadığını belirterek, "Burası bir kara delik gibi. Onca öğrenciyi yuttu. Daha önce trafik lambaları vardı, ancak onları da kaldırdılar. Bugüne kadar 18 öğrencimiz kazalarda öldü, onlarcası da yaralandı ya da sakat kaldı. Sakat kalan öğrencilerimiz hayat boyu kendini ezik hissedecek." şeklinde konuştu.

Öğrenci velilerinden Sabiha Aşık ise, çocuklar için gönüllü olarak geçit görevi üstlenen bir kebapçının, durdurduğu sürücülerce dövüldüğünü kaydetti.

Okula gelirken minibüsün çarptığı; kolunda ve başında zedelenme oluşan Eyüp Pala da, üst geçitlerin sayısının artırılmasını ve başka öğrencilerin canının yanmamasını istedi.

Emekli bayan kuaförü Sadık Tanaş, 2 yıldır yaya geçidinde gönüllü geçit görevi yapıyor. Siyasilerin duyarsızlığı nedeniyle 18 masumun ölümüne daha fazla dayanamayan Tanaş, okul yönetimine başvurarak geçit görevlisi olmuş.

Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen kurs sonucu belge alan Tanaş, her gün öğlen ve akşam çıkışlarında okulun önünde çocukları güvenle karşıdan karşıya geçirmeye çalışıyor.

Okul önünde görev aldığı günden beri ölümlü trafik kazasının yaşanmadığına sevindiğini belirten Tanaş, şunları söyledi: "Burası kenar mahalle olduğu için siyasiler ilgisiz kalıyor. Ak Parti Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'e bile durumu bildirdik. Birkaç mahalle sakini buraya üst geçit yapımı için belediyeye dilekçe verdi. Ancak bir sonuç çıkmadı. 18 masum yavru okul yolunda can verdi. Birçoğu da araçların altında kalarak yaralandı. Siyasilerimiz duyarsız. Ancak, Gaziantep'in zengini çok. Onlara sesleniyorum. Buraya bir üst geçit yaptırsınlar. Aksi halde büyük bir eylem yapıp caddeyi trafiğe kapatacağız. Bize buna mecbur etmesinler."

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Hasan Kömürcü ise, söz konusu yere bas geç butonlu ışık konulmasının planlandığını, ancak bunun yerin fiziki yapısı itibariyle kazaları artırabileceğini gördüklerini, bu sebeple vazgeçildiğini söyledi.

Okulun önüne bir üst geçit konulması için gerekli çalışmaları başlattıklarını belirten Kömürcü, "Üst geçit yerinin tespiti amacıyla ilçe belediyesine yazı gönderdik. Gerekli incelemelerin ardından buraya bir üst geçit yapacağız." dedi.

ÜST GEÇİDİN MALİYETİ 50-80 BİN YTL

Bir yaya üst geçidinin maliyeti, açıklığına ve mimari estetiğine göre değişiyor. Estetiği olmayan, zorunluluk arz eden 20-25 metre uzunluğundaki çelikten bir üst geçidin fiyatı 50-80 bin YTL arasında değişiyor. Bunun yanı sıra prefabrikten yapılan üst geçitler de var. Bunların fiyatları ise çelikten yapılanlara göre daha da ucuz. Bir yere üst geçit yapılması için ihtiyacın olması yeterli oluyor. İstek olması halinde belediyelerde ulaşımdan sorumlu müdürlük ya da daireler durum tespiti yapıp ardından gerekli çalışmaları başlatıyor. Ancak yüzlerce noktaya üst geçit yapılması gerekli olabildiği için bütün bunlar devlet eliyle yapılamıyor.

Yetkililer, bu konuda hayırsever işadamları ve varlıklı kişilerden yardım bekliyor. Gaziantep'te bu şekilde hayırseverlerce yaptırılan üstgeçitler var.

Hayırseverlerin ihtiyaç duyulan yerlere üstgeçit yaptırmalarıyla da okul yolunda ölümlerin önüne de önemli oranda geçilebileceği düşünülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber