İstihdam paketi gençlerin ve kadınların yüzünü güldürdü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2008 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşsizliği azaltmak için çıkarılan istihdam paketi genç ve kadınların yüzünü güldürdü. 18-29 yaş arasındaki gençlerle, kadınların işverene ait sigorta primlerini devlet yatırınca, şirketler eleman alımında cömert davrandı. Teşvik sayesinde iki ayda 42 bin kişi ilk defa iş sahibi oldu. Temmuz ayında başlayan prim teşvikinin, önümüzdeki dönemde istihdamı daha fazla artırması bekleniyor.

Mayıs ayında Meclis'ten geçen istihdam paketinin içinde iki önemli teşvik bulunuyor. 18-29 yaş arasındaki ilk kez işe alınan gençlerle, ilk kez çalışma hayatına giren kadınlar için 5 yıl kademeli prim teşviki getirildi. Çalışanların priminin İşsizlik Sigortası Fonu tarafından yatırılması kararlaştırıldı. Söz konusu teşvikle istihdamda bir yıl içinde 350 bin kişilik artış hedeflenirken, 200 bin genç ile 150 bin kadının çalışma hayatına girmesi ve sigortalı olması amaçlanıyor. Paketin istihdama etkisi merak edilirken, temmuz ve ağustos aylarında 4 bine yakın iş yeri, istihdam paketinin sağladığı kolaylıklardan yararlanmak için başvurdu. İşverene ait primi devlet yatırınca 42 bin genç ve kadın ilk kez çalışma hayatına merhaba dedi.

PRİM TEŞVİKİYLE İLAVE İSTİHDAM SAĞLANDI

Konuyla ilgili CİHAN'a değerlendirmelerde bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Namık Ata, işverene ait sigorta primlerinin devlet tarafından yatırılmasıyla ilgili düzenlemenin 1 Temmuz 2008'de yürürlüğe girdiğini söyledi. Temmuz ve ağustos aylarında yaklaşık 42 bin ek istihdam sağlandığına dikkat çeken Ata, "İlk aldığım bilgilere göre, 18-29 yaş arasındaki gençlerle tüm yaşlardaki kadınların ilave istihdam edilmesi suretiyle ulaşılan istihdam 42 bin civarında." dedi.

İşverenlerin, bu teşvik uygulamasından yararlanmaya devam edeceğine vurgu yapan Genel Müdür, "Önümüzdeki aylarda istihdama önemli katkısı olacak." diye konuştu. İstihdam paketiyle illerdeki il istihdam ve mesleki eğitim kurumlarının yeniden şekillendirildiğine değinen Ata, üniversitelerle iş gücünün eğitimini yaygınlaştırarak devam edeceklerini dile getirdi. İşsizlik Fonu'ndan çok önemli bir kaynağın eğitim-istihdam ilişkisini doğru kurmak için kullanıldığını ifade eden Ata, "Her yıl 100 bin işsizin bu tür programlardan geçirilerek istihdama girişine katkıda bulunacağız." değerlendirmesini yaptı.

36.5 MİLYAR YTL'LİK FONDAN GENÇLERE VE KADINLARA DESTEK

Yeni işe alınan kadın ve 18-29 yaş arasındaki gençlerin primi 5 yıl boyunca kademeli olarak devlet tarafından karşılanıyor. Buna göre, işverenin yatırması gereken çalışan priminin; 1. yıl için yüzde 100'ü, 2. yıl için yüzde 80'i, 3. yıl için yüzde 60'ı, 4. yıl için yüzde 40'ı 36,5 milyar YTL'nin biriktiği İşsizlik Sigortası Fonu tarafından yatırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber