Emniyet ve Adalet arasında adli kolluk tartışması yaşanıyor

Haber Giriş : 28 Kasım 2004 01:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu'nda, CMUK Yasa Tasarısı'nın bugünkü görüşmeleri tamamlandı. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde tasarının 261 maddesi kabul edildi. Tasarının öğleden sonraki müzakerelerinde herhangi bir tartışma olmadı ve maddeler kısa süre içinde kabul edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nü temsilen komisyona katılan APK Dairesi Şube Müdürü Hakan Özlü'nün, "Emniyetin resmi görüşü" diyerek, adli kolluğun kurulmasının kolluk kuvvetini böleceğini söylemesi tepkilere yol açtı.

Emniyetin resmi görüşü diye bir şeyin söz konusu olamayacağını belirten AK Parti'li Haluk İpek, İçişleri Bakanı'nın da içinde yer aldığı hükümetten gelen tasarının görüşüldüğünü vurguladı.

İpek, Avrupa ülkelerinin artık "adli kolluktan nasıl kurtuluruz" arayışına girdiğini savunurken, "Hiçbir kolluk görevlisi alınganlık göstermemeli" dedi. AK Partili'li Bekir Bozdağ ise adli kolluğun kurulmasıyla birlikte Türkiye'nin demokrasi alanında bir adım daha ileri gideceğini söyledi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de adli kolluk konusunda Avrupa'da tüm ülkelerde ortak bir uygulama olmadığını, her ülkenin kendi koşullarını gözönünde bulundurarak uygulamaya gittiğini belirterek, "Türkiye, kurum eksikliğinden değil, kurum çokluğundan dolayı sıkıntıda. Bakın çok sayıda istihbarat kuruluşu var acaba başarılılar mı? Bazı ülkelerde sadece iç ve dış istihbarat var. Bizde ise her yerde ayrı. Bakarsanız bunların istihbarat aldığı kişiler de aynı, hepsine hizmet yapar. Özellikle kamu görevlileri şuna dikkat etsin: Adliye ayrı bir takım, emniyet ayrı bir takım değil. Herkesin milli takım duygusu içinde çalışmalı. Herkesin maaşını bu devlet veriyor, hepsi devlete bağlı. Bugün uygulama nasıl, hangi sorunlar var? Adli kolluk olmasa bile bu soruşturma dosyalarını kendisi yapar. Ama her savcıya biner dosya düşerse ister istemez kolluk yürütüyor onları. Müstakil adli kolluk teşkilatı kurulması talebi de olabilir ama hükümet olarak bizim tercihimiz müstakil bir kolluk değil" dedi.

Komisyon, pazartesi günü saat 10.00'da toplanacak. Tasarının gelecek hafta perşembe günü Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber