TİGEM bağlı olduğu Bakanlık ile davalık

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 15 Aralık 2008 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü TİGEM, bağlı olduğu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile davalık oldu. Yılda 40 bin ton süt üreten TİGEM, devletin litre başına verdiği süt desteğini alamadığı için dava açtı. Danıştay, 'kamu kuruluşu' olduğu gerekçesiyle TİGEM'e teşvik primi vermeyen Tarım Bakanlığı'nı haksız buldu. Ancak Bakanlık temyize gitti.

Davacı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü TİGEM, davalı Genel Müdürlüğün bağlı olduğu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı... Davanın sebebi ise süt teşvik primi...

Yılda ortalama 40 bin ton süt üreten TİGEM teşvik priminden yararlanmak için 2000 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na başvurdu.. Ancak başvurusu reddedildi. Başvurunun reddedilmesine gerekçe olarak da TİGEM'in kamu kuruluşu olması gösterildi.

Bu kararın ardından TİGEM hukuk mücadelesine başladı, 2004 yılında Danıştay'a dava açtı ve "Süt üretiyorum, süt teşvik priminden yararlanmak istiyorum" dedi.

Tarım Bakanlığı TİGEM'in asli üretiminin süt olmadığını öne sürdü, savunmasında "Süt asli üretim olan damızlık yetiştirilmesi sırasında elde ediliyor, bu yüzden prim verilmedi" dedi.

Danıştay 10. Dairesi, TİGEM'i haklı buldu ve prim alması yönüde karar verdi. Ancak Tarım Bakanlığı kararı temyize götürdü.

Danıştay'ın kararına göre, TİGEM'in 2002, 2003, 2004 yıllarına ait 3 milyon 605 bin YTL süt teşvik prim ve faiz alacağı var.

TİGEM, ödenmeyen süt teşvik primlerinin ödenmesi için Tarım Bakanlığı'na başvurdu. Ancak aldığı yanıt, "Temyiz işlemi sonuçlanmadığı için ödeme yapamayız" oldu.

TİGEM litre başına 4 YKr olan süt teşvik priminden yararlanırsa, yıllık 1.6 milyon YTL destek alabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber