Aile hekimi sevk etmedikçe sağlık kuruşlarına başvurulamayacak

Haber Giriş : 30 Kasım 2004 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan 'Aile Hekimliği Pilot Yasası' TBMM'de kabul edildi. Türkiye, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından gelişmiş ülkelerde yıllardır uygulanan 'Aile Hekimliği' sistemiyle tanışacak.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, bireyin ihtiyaçları doğrultusunda koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesi, kişisel sağlık kayıtlarının tutulması ve bu hizmetlere eşit erişimin sağlanmasının amacıyla hazırlanan, 'Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun' TBMM'de kabul edildi. Bakanlık, Aile Hekimliği uygulamasını ilk olarak Düzce'den başlatacak. Kanun, Aile Hekimliği hizmetlerinin yürütülebilmesi konusunda görevlendirilecek sağlık personelinin statüsü ve mali hakları ile hizmetin esaslarını düzenliyor.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu kanunda, Aile Hekimliği Uzmanı ve Sağlık Bakanlığı'nın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabipleri, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekanda vermekle yükümlü olduğu belirtiliyor.

Kanunda Aile Hekimi olarak görev yapacak tabiplerin, ihtiyaç durumunda gezici sağlık hizmeti vermeleri ve tam gün esasına göre çalışmaları hükme bağlanıyor. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı; Bakanlık veya diğer kamu kurum veya kuruluşları personeli olan uzman tabip, tabip ve aile sağlığı elemanı olarak çalıştırılacak sağlık personelini Aile Hekimliği uygulamaları için görevlendirmeye yetkili oluyor. Kanun aile sağlığı elemanlarının, Aile Hekimi tarafından belirlenen ve Sağlık Bakanlığı'nca uygun görülen, kurumlarınca da onay verilen Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları personeli arasından seçilmesini ve sözleşmeli olarak çalıştırılmasını, bu suretle eleman temin edilememesi halinde bu hizmetler için görevlendirebilmesini hükme bağlıyor.

HER BİR AİLE HEKİMİ İÇİN KAYITLI KİŞİ SAYISI EN AZ BİN, EN FAZLA 4 BİN KİŞİ OLACAK

Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, uygulamanın başladığı yerlerde kişilerin Aile Hekimine kaydı yapılacak. Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen süre sonunda kişiler Aile Hekimlerini değiştirebilecek, her bir Aile Hekimi için kayıtlı kişi sayısı; asgari bin, azami 4 bin kişi olacak. Uygulama ücretsiz olacak ve haftada 40 saatten az olmamak kaydı ile ilgili Aile Hekimi'nin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek.

SEVK ZİNCİRİ

Uygulamaya geçilen yerlerde, acil haller ve zorunlu sebepler dışında aile hekiminin sevki olmaksızın sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat eden kişilerden, tabi oldukları sosyal güvenlik kuruluşuna bakılmaksızın, Sağlık, Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarınca ortaklaşa belirlenen oranda katkı payı alınmasına imkan tanıyor.

'Aile Hekimliği Pilot Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından, Aile Hekimlerinin şahsi kayıtları, ilgili il ve ilçe sağlık idare birimlerinde tutulacak. Aile Hekimlerinin kullandığı basılı veya elektronik ortamda tutulan kayıtlar, kişilerin sağlık dosyaları ile raporlar, sevk belgesi ve reçete gibi belgeler resmi kayıt ve evrak niteliğinde olacak. Yasa, bu kayıt ve belgelerin, hekimin ayrılması veya kişinin hekim değiştirmesi durumunda eksiksiz olarak devredilmesini, birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her türlü rapor, sevk evrakı, reçete ve diğer belgelerin, Aile Hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde aile hekimleri tarafından düzenlenmesini hükme bağlıyor. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, mevzuat ve sözleşme hükümlerine uygunluk ile diğer konularda Bakanlık, ilgili mülki idare ve sağlık idaresinin denetimine tabi hale getiriliyor.

Kişilerin ağız ve diş sağlığını korumak ve bu hizmetlerin daha etkili ve verimli yürütülmesini sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığı'nca tespit edilecek illerde pilot uygulama yapılmasını hükme bağlayan Aile Hekimliği Pilot Yasası, bu hizmetler karşılığında yapılacak ödemelerin, hizmetten yararlananların ilgisine göre bağlı bulundukları kurum bütçelerinden veya sosyal güvenlik kuruluşlarından karşılanması ile diğer hususlara ilişkin usul ve esasların Maliye, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları tarafından müştereken belirlenmesini hükme bağlıyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber