Doktora öğrencilerinin notunu hileyle yükseltmişler

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Ocak 2009 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Prof. Dr. Ferit Bernay'ın rektörlüğü döneminde kadrolaşma, yolsuzluk, baskı ve torpil iddialarıyla anılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) yeni bir skandal daha ortaya çıktı.

2006-2008 yıllarına ilişkin notlarda yapılan incelemede, 40 öğrencinin puanlarında usulsüz şekilde değişiklik yapıldığı belirlendi. Üniversite yönetimi, dönemin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, tespit edilen usulsüzlüğü konuk olduğu yerel bir televizyon programında açıkladı. Yaptıkları incelemede İngilizce doktora sınavına giren 40'a yakın öğrencinin notlarının elle düzeltilip yükseltildiğini belirtti. Olayı soruşturmacıların ortaya çıkardığını vurgulayan Akan, "Örneğin bir öğrenci, sınavdan 28 almış ama o not el yordamıyla 50 yapılmış. Notu yükseltilen 40 öğrenci var. Durumun, öğrencilere hak kaybı yaratıp yaratmayacağı hakkında hukuktan görüş istedim. Öğrencilerin hak kaybı olmayacağını söylediler. Konuyla ilgili gerekli suç duyurusunda bulunacağız." açıklamasında bulundu. Dönemin rektörü Bernay ise elle not yükseltme olayı ile ilgili bilgisinin olmadığını iddia etti. OMÜ'de başka bir torpil olayı 7 Şubat 2005'te yaşanmıştı. Yerel gazeteci Murat Seçkin, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü yüksek lisans sınavında dönemin genel sekreteri Nazım Alkan'ın oğlu Bora Alkan ve Esra Derle isimli öğrenciye torpil yapılacağı ihbarını almıştı. Söz konusu iddiayı piyes haline getirip günler öncesinden Samsun 2. Noterliği'ne tasdik ettirmişti. Sınav sonucunda bahse konu olan isimlere torpil yapıldığı görülmüştü. Olayın 26 Şubat 2005'te Zaman gazetesinde manşet olmasının ardından iddiaların incelenmesi için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmuştu. AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir başkanlığındaki komisyon, "torpil, usulsüzlük ve yolsuzluk" gibi iddialarla ilgili raporunu 18 Ocak 2006'da tamamlamıştı. Demir, ayrıca eski Rektör Bernay hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak komisyonu tarafsız davranmamakla eleştiren dönemin YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, soruşturma izni vermemişti. Rapor, halen TBMM'de görüşülmeyi bekliyor.

Fatih Yalçıner

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber