İŞKUR çocuk, hasta ve yaşlı bakımı mesleki eğitim projelerini finanse edecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2009 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), genellikle yurtdışından Türkiye'ye gelen kaçak işçiler eliyle yürütülen hasta, çocuk ve yaşlı bakımının Türk vatandaşlarca yapılabilmesi için harekete geçti. Yetişmiş nitelikli eleman ile bu meslekleri cazip hale getirmek istediklerini belirten İŞKUR İşgücü Uyum Dairesi Başkanı Ferudun Giresun, "Bu meslekleri çok cazip hale getirmek suretiyle nitelikli eleman yetiştirmeyi ve Türkler eliyle yapılmasını sağlayarak kayıt dışılığın önüne geçilmesini istiyoruz. Bu nedenle şu an bize gelen yaşlı, hasta ve çocuk bakımı alanlarına yönelik mesleki eğitim projelerinin tamamını fonluyoruz" dedi.

İstanbul Büyükçekmece'de bir işadamının evinde 3 yıldır hizmetçilik yapan Gürcistan uyruklu çiftin kasadaki 700 bin TL değerindeki altınla kayıplara karışması, hafızalardaki tazeliğini koruyor. Türkiye'de çocuk, hasta ve yaşlı bakımı hizmetleri, genellikle eski demir perde, Balkan ve Ortadoğu ülkelerinden gelen kaçak işçiler eliyle yapılıyor. Bu alanda hem yetişmiş Türk vatandaşı sayısı, hem de bu işi yapmak isteyen kişi sayısının az olması zengin Türk ailelerini yabancı bakıcılara mecbur ediyor. Ancak bu kişilerin kayıt dışı çalışması ve yaşanan hırsızlıklar, İŞKUR'u harekete geçirdi. Kurum, kayıt dışılığı önlemek ve bu hizmetlerin Türk vatandaşlar eliyle yürütülmesini sağlamak amacıyla bu meslekleri cazip hale getirecek. Bu amaçla, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı alanında açılacak mesleki eğitim projelerinin finansmanını karşılayacak.

Türkiye'de özellikle yaşlı, çocuk ve hasta bakımının yabancı kaçak işçiler eliyle yürütüldüğünü belirten İŞKUR İşgücü Uyum Dairesi Başkanı Ferudun Giresun, bunların özellikle eski demir perde ülkeleri ile Balkan ve Ortadoğu ülkelerinden Türkiye'ye gelen kişiler olduğunu söyledi. Türkiye'de bu alanda nitelikli eleman ihtiyacının had safhada olduğunu belirten Giresun, ancak bu hizmetlere, Türk asıllı vatandaşların meslek olarak rağbet görmediğine dikkat çekti.

Giresun, "Biz bu meslekleri çok cazip hale getirmek suretiyle nitelikli eleman yetiştirilmesini; Türkler eliyle yapılmasını ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini istiyoruz. Bu mesleklerin yabancılar tarafından kayıt dışı ve kaçak kişilerce yapılmasını önlemek istiyoruz. Biz aynı zamanda kayıt dışıyla mücadele eden bir bakanlığız. Kayıt dışı ile mücadele ederken de, bu sektörlerde gerçekten yabancıların bu işi niye yapmadığını; Türklerin neden tercih etmediğini de araştırıyoruz. Şu an bize gelen yaşlı ve çocuk bakımı alanlarındaki mesleki eğitim projelerinin tamamını fonluyoruz. Özellikle bayanlar tarafından tercih edildiği için, bu meslekleri öncelikli olarak destekliyor ve kadınlara nitelik kazandırmaya dönük olduğu için önemsiyoruz." diye konuştu.

MESLEK BAROMETRESİ İLE HER İLDE HANGİ MESLEKLERE İHTİYAÇ OLDUĞUNU BELİRLEYECEĞİZ

Geçtiğimiz yılın son aylarında 81 ilde işgücü piyasası ihtiyaç analizini yaptıklarını ve meslek barometrelerini çıkarttıklarına dikkat çeken Giresun, çalışmayla hangi ilde hangi mesleklere ihtiyaç duyulduğunun tespit edileceğini söyledi. Elektronik ortamda gerçekleştirilen anket çalışmalarının tamamlandığını, analizlerinde birkaç hafta içinde sonuçlanacağını söyleyen Giresun, şöyle dedi: "Hangi ilde hangi mesleklerde ihtiyaç olduğu ortaya çıkacak. Bundan sonra mesleki eğitimlerimizi, illerin işgücü piyasası ihtiyaç analizleri doğrultusunda vereceğiz. Bu barometreyi her yıl hazırlayacağız. İhtiyaç olduğu takdirde ise illerdeki istihdam ve mesleki eğitim kurullarının bu konuda kendilerine tahsis edilen bütçeleri ile bir mesleğe dönük araştırma yaptırılabilecek."

Kriz nedeniyle, tekstil ve otomotiv sektörlerinde ciddi bir işsizliğin yaşandığını, diğer sektörlerin de bundan etkilendiğini, ancak bazı sektörler için bu durumun söz konusu olmadığını dile getiren Giresun, sözlerini şöyle tamamladı: "Bilgisayar teknolojisi ve bilgisayar yazılımları konusunda önümüzdeki dönemde ülkemizde daha fazla istihdamın oluşacağını öngörüyoruz. Bilgisayar teknolojisini iyi kullanan ve üst seviyede yazılımlar geliştiren elemanlar yetiştiriyoruz. Bu anlamda da DTP ile ortak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde, üst seviyede bilgisayar elemanı yetiştirme ile ilgili yeni bir programımız daha olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber