Kızıltepede polisler ?görev kusurlu' bulundu

Haber Giriş : 13 Aralık 2004 05:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kızıltepe'deki ?infaz' iddialarını araştıran 4 kişilik müfettiş grubu önemli bulgulara ulaştı. Hazırlanan Raporda, açığa alınan Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Dönmez ile özel tim mensupları ?görev kusurlu' bulundu

iÇİŞLERİ Bakanı Abdulkadir Aksu'nun talimatıyla Kızıltepe'ye giden teftiş heyeti, baba-oğulun öldürülmesiyle sonuçlanan operasyondaki kusurları tek tek saptadı. Hazırlanan rapora göre, operasyon sırasında temel görev kusuru işlenirken, beraberinde de tam bir şansızlık yaşandı. Operasyon hazırlığındaki özel timcilerin, ?gözetim' altındaki evin çevresine yerleşmeleri esnasında baba-oğulun dışarı çıkması da paniğe yol açtı. Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

İki ihbar geldi

İncelemelerde, operasyondan 24 saat önce polise iki ayrı telefon ihbarı yapıldığı ortaya çıktı. 20 Kasım'daki ihbarların ilkinde, PKK'nın dağ kadrosundaki bir teröristin evde saklandığı ve Jandarma servis otobüsüne silahlı eylem yapacağı bildirildi. İkinci ihbarda ise, iki kişilik terörist grubun Kızıltepe'ye 7, Mardin'e 20 kilometre mesafedeki havaalanına saldırı gerçekleştireceği belirtildi.

Arama kararı çıkartıldı

İhbar üzerine Mardin Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Kızıltepe'deki evi, gözetim altına aldı. Polis, aynı gün Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan arama kararı çıkarttı. Ancak, evdeki küçük çocukların ve aile halkının zarar görmemesi için arama kararı uygulanmadı. Polis, ihbar edilen terörist ya da teröristlerin eylem için evden çıkmalarını beklemeye başladı. 21 Kasım günü sabah saat 04.30 sıralarında Özel Harekat ve TEM Şubesi'ne bağlı timler, evin çevresinde operasyon hazırlığına başladı. Operasyonu, Mardin Emniyet Müdürü İsmet Taşhan'ın talimatıyla iki şubeden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Dönmez yönetti.

Kim ateş etti?

Kamyon şoförü Ahmet Kaymaz ile 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ın cesetlerinin yanında bulunan iki kaleşnikof'tan ateş edildiği belirlendi. Ancak İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı'nda yapılan balistik incelemede ortaya çıkan gelişme, ?Kim ateş etti?' tartışmasını da beraberinde getirdi. Zira ailenin, ?Onların elinde silah yoktu. Polis, silahsız olmalarına karşın ateş açarak onları öldürdü' şeklinde ifadesi ile balistik rapor çelişiyor. İnfaz düğümü İstanbul Adli Tıb'tan gelecek raporla çözülecek.

Müdür kusurlu bulundu

Müfettişlere göre, ?teslim ol' çağrısından sonra duyulan silah sesleri üzerine özel tim mensupları eve doğru seri ateş açtı. Raporda, ?Görevli personel karşı ateş için acele davranmamalıydı'' denildi. Müfettişler, ?infaz' iddialarını gündeme getiren operasyonu kendisi yönetmesi gerekirken yardımcısı Kemal Dönmez'i görevlendiren Mardin Emniyet Müdürü İsmet Taşhan'ı da kusurlu buldu. Operasyonda tüm insiyatifin Müdür Yardımcısı Kemal Dönmez'ce kullanıldığı anlaşıldı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber