Diyarbakır, İzmir ve Çankaya AKP'ye uzak...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Mart 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'nin gözü kararsızlarda

İktidar partisi AKP'nin gözü kararsız seçmende.

Oy oranını yüzde 50'ye çıkarmayı hedefleyen AKP en kapsamlı strateji izleyen parti görünümünde

Seçim yarışına en erken giren parti olan AKP, aynı zamanda adayların belirlenmesinden miting planlamasına, seçim sloganlarından şarkılara kadar her alanda en kapsamlı strateji izleyen parti olarak öne çıktı.

Belediye başkan adaylarını aralık ayından itibaren kademeli olarak açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarışa CHP ve MHP liderlerinden bir adım önde başladı. 'İşimiz hizmet, gücümüz millet' sloganıyla şu ana kadar 33 ilde miting yapan Erdoğan, gün geçtikçe seçim ritmini artırarak, aynı günde iki farklı şehirde halka sesleniyor.

Davos çıkışı, Başbakan'a miting meydanlarında 'sevgi seli' olarak geri döndü. AKP'liler, Erdoğan'ı gittiği kentlerde kimi kez padişaha, kimi kez 2'nci Atatürk'e benzetecek kadar kendinden geçse de miting meydanlarındaki stres partiye yanlış adımlar attırabiliyor.

KONTROLLÜ KALABALIK

Başbakan, meydanlardan kendisine akan tüm sevgi gösterilerine karşın yine de 'kontrollü kalabalıklara' seslenmek istiyor. Bu nedenle Erdoğan'a gelebilecek en ufak tepkiye karşı önlem alınıyor. Bunun en çarpıcı örneği 8 Mart Mersin Mitingi'nde yaşandı. Erdoğan'ın üç yıl önce 'Ananı da al git' dediği Mersinli Kemal Öncel miting öncesi karakolda tutuldu.

BEYAZ EŞYANIN GÜCÜ

AKP, ekonomik krizin etkisiyle daha da yoksullaşan kitlelere iktidar gücüyle yaptığı sosyal yardımlarla, muhalefeti de zor durumda bırakıyor. CHP ve MHP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na yaptığı başvurunun ardından sosyal yardımlara hız kesmek zorunda kalan AKP, beyaz eşya yardımlarını durdursa da kömür, eğitim, sağlık ve gıda gibi yardımlarına aralıksız devam ediyor. Muhalefete de 'Sadaka bizim kültürümüzde önemlidir' diye adeta meydan okuyor.

Peki AKP'nin seçim hedefi yüzde kaç? Öncelikle 2004 yerel seçimlerindeki yüzde 41.6'lık oy oranını geçmek. Bu nedenle seçim stratejisi, 'CHP'nin çarşaf ve Kuran açılımına' yönelik eleştirilerden uzaklaşarak, ekonomi politikalarına kaymaya başladı. 'Bugün artık IMF'nin, uluslararası finans kuruluşlarının ve diğer devlet başkanlarının önünde boyun büken, el ovuşturan bir Türkiye yok' diyerek, milliyetçi kesime göz kırpan Erdoğan, 'Slogan atmakla milliyetçilik, cumhuriyetçilik, halkçıllık yapılmadığı' temasını işliyor. Erdoğan'ın, ekonomide başlayan tehlike çanları üzerine Eskişehir Mitingi'nde, konutta ve beyaz eşyada ÖTV ve KDV indirimi içeren

8 maddelik paket açıklaması da

'yeni bir seçim yatırımı' olarak değerlendirildi.

HEDEF YÜZDE 50

Anketlerle nabız tutan AKP'nin üç farklı şirkete yaptırdığı son araştırmalara göre, partinin oy oranı yüzde 45-50 bandında gidip geliyor. Aynı anketlere göre kararsızların oy oranı ise yüzde 12'lik dilimi oluşturuyor. Partili kurmaylar, kararsızların oylarının büyük bölümünün AKP'ye çekilmesi halinde, oy oranının yüzde 50'yi aşabileceği hesabını yapıyor.

Yine aynı anketlere göre, Diyarbakır, İzmir ve Çankaya'daki oy oranlarını büyük ölçüde artıran AKP'nin yine de bu üç kenti alması zor görünüyor. Çankaya ve İzmir'in kemikleşmiş seçmeni CHP'den vazgeçmezken, Diyarbakırlı seçmen de halen 'DTP' diyor. Her gün değişen Ankara'daki oy dengeleri de AKP'yi düşündürüyor. Bu yüzden Melih Gökçek'İin önceki seçimden farklı olarak zorlanacağı görülüyor. AKP'nin Denge'ye yaptırdığı ankete göre MHP'li Mansur Yavaş'ın son dönemdeki çıkışı, AKP'nin oylarını bölerken, CHP'li Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın'ın şansını yükseltiyor. Ancak seçimde 13 gün olduğunu düşünürsek AKP'nin kararsız seçmenleri, kendisine çekmesi halinde sürprizler de yaşanabilir.

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber