Çek Kanunu böyle değişiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Mart 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ersin BAL/ANKARA

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Çek Kanunu Taslağı, Başbakanlık'a gönderildi. Seçim sonrası Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi beklenen taslak, çek uygulamasına ilişkin önemli yenilikler getirecek.

150 BİN TL'YE KADAR CEZA

Verilecek adli para cezasının miktarı, karşılıksız çek miktarından az olmayacak. Mahkemeler cezayı belirlerken, çek miktarını da dikkate alarak 1.500 güne kadar adli para cezasına hükmedebilecek. Bu durumda karşılıksız çek sanığı, 150 bin TL'ye kadar adli para cezasına çarptırılabilecek.

BANKA 475 TL SORUMLU

Karşılıksız çek miktarı 150 bin TL'nin üzerinde ise verilecek adli para cezası da yükselecek. Para cezasını ödeyemeyen sanık, günlüğü 100 liradan hapis yatacak. Ceza kaç lira olursa olsun, yatılacak hapis 3 yılı geçemeyecek. Birden çok karşılıksız çek suçu işleyen ve adli para cezasını ödeyemeyenler ise en çok 5 yıl hapis yatacak.

Adli para cezasını ödeyemediği için hapse giren kişi, para cezasını ödediği veya çek miktarını faizi ile birlikte alacaklıya verdiği takdirde, cezaevinden çıkacak.

Yeni düzenleme, bankaların karşılıksız çeklerdeki mali sorumluluğunu da artırdı. Bankalar karşılıksız çeklerin 475 TL'lik bölümünden sorumlu olacaklar. Alacaklı durumdaki kişinin talep etmesi halinde, banka 475 TL ödemek zorunda kalacak.

3 TİP ÇEK DEFTERİ OLACAK

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Çek Kanunu Taslağı, mevcut çek sistemini de sil baştan yenileyecek. Buna göre üç ayrı formatta çek defteri düzenlenecek. Ticari Çek, Ticari Olmayan Çek ve Hamiline Çek adını taşıyacak çekler yasanın yürürlüğe girmesinden bir ay içinde hazırlanacak.

Hamiline çek için özel hesap

Yenİ düzenlemede yer alan 'Hamiline Çek' sistemi bankalarda bu amaçla özel hesap açtıran kişilerce kullanılacak. Hamiline Çek defterleri, matbu olarak hazırlanacak ve 'hamiline' ifadesi çek yapraklarının tümünde banka tarafından önceden yazılmış şekilde dağıtılacak. Ticari faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler, bankalarda ayrı hesap açtırmadıkları sürece 'Hamiline Çek' kullanamayacaklar.

Ticari çek, özel harcamada kullanılmayacak

Tİcarİ Çekler sadece ticari işletmeleri olan kişilere verilecek ve bu çekler sadece ticari faaliyetlerde kullanılacak. Ticari işletmesi bulunan kişi, özel harcamalarında ise Ticari Olmayan Çek kullanacak. Yalan beyanda bulunarak Ticari Çek alan veya Ticari amaçlı çeki faaliyet alanı dışında kullananlar hakkında yasal işlem yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber