Çiçek'ten 'Anayasa değişikliği' çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2009 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği çalışmalarına herkesin katkı sağlamasını isteyerek, "Kimsenin kimseyi beklemesi gerekmiyor. Herkes 'değişsin' diyor ama kimse adım atmıyor. Uzlaşarak, anlaşarak, en başta ana muhalefet partisi, Mecliste grubu bulunan partiler, meslek, sivil toplum örgütleri dahil herkesle 5 madde dışında bu anayasanın geri kalan tüm maddelerini değiştirebiliriz" dedi.

Türkiye'de uzunca bir süredir Anayasa değişikliğinin gündemde olduğunu söyleyen Çiçek, 1982 Anayasası yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra bu Anayasayla ilgili çok ciddi tartışmaların başladığını kaydetti.

"ANAYASA EN BÜYÜK ENGEL"

Türkiye'nin AB ile müzakere yapan bir ülke konumuna geldiğini, bu nedenle de kendi mevzuatını AB müktesebatına uyumlu hale getirmesinin zorunlu olduğunu hatırlatan Çiçek, şöyle konuştu:

"En evvel düzeltilmesi gereken Anayasa olduğu yerde duruyor. Çünkü bu Anayasanın müktesebata uymayan, günümüzün anlayışına uymayan bir çok maddesi var. Türkiye şöyle bir çelişkiyle karşı karşıya: Siz iktidar ve parlamento olarak çıkardığınız yasaları Anayasaya uygun çıkarmak mecburiyetindesiniz. Aksi halde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilir. Anayasa eğer AB müktesebatına uymuyorsa yani yanlışsa doğru bir işi yanlış bir anayasaya uydurmak gibi bir garabeti Türkiye yaşıyor. Onun için de zaman zaman Türkiye'de reformların yapılamamasının önündeki en büyük engel olarak bu Anayasa duruyor."

KATKI ÇAĞRISI

Çiçek, parti olarak konuyla ilgili hazırlığı 22 Temmuz seçimlerinden önce başlattıklarını ve belli bir noktaya getirdiklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer bu anayasanın değişmesi gerekiyorsa -ki bize göre değişmesi gerekiyor- 5 madde dışında bu Anayasa'nın geri kalan tüm maddelerini de değiştirebiliriz, uzlaşarak, anlaşarak, herkes katkı vererek en başta ana muhalefet partisi, Meclis'te grubu bulunan partiler, dışarıda meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri dahil herkesle birlikte biz bu Anayasa'nın istisnaları dışında tümünü değiştirebiliriz. Ne kadarını değiştirmek imkanımız varsa bunları birlikte konuşarak, görüşerek, müzakeresini yaparak Meclis çatısı altında bunu gerçekleştirebiliriz. Bu işin gerçekleşeceği mekan, platform, çatı TBMM'dir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber