Kahveci: Hastane binaları, sonradan yapılan ekler ile labirente döndü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2009 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pınar KAMAN

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hastane binalarının sonradan yapılan ilaveler ile labirent haline döndüğüne dikkat çekerek, "Türkiye'deki 850- bin civarındaki hastane binasının fiziki yapı olarak yangın, deprem gibi doğal afetlere ne kadar hazır olduğu konusu gözden geçirilerek kamuoyuna açıklanmalı." dedi.

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, CİHAN'a Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi'nde 8 kişinin ölümüne yol açan yangın ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Sadece üzüntülerimizi bildirerek bu olayı geçiştiremeyiz." diyen Kahveci; görgü tanıkları ve yetkililerin yaptığı açıklamalara göre, yoğun duman ve yaşam destek ünitelerinin elektriklerin kesilmesi nedeniyle ölüm olaylarının yaşandığını dile getirdi.

Kahveci, "İhmal varsa sorumlular mutlaka bulunmalı. Daha sonra yaşanabilecek benzer olaylara karşı da gerekli tedbirler alınmalı." diye konuştu.

Söz konusu hastanede geçtiğimiz aylarda yapılan yangın tatbikatını hatırlatan Kahveci, "Hastaların tatbikat yapılmış gibi tahliye edilmediği görülüyor. Neticede 8 kişi hayatını kaybetti." dedi.

Türkiye'de 850 - bin civarında hastane bulunduğunu hatırlatan Kahveci, Sağlık Bakanlığı'nın bu hastaneleri yangın, deprem gibi doğal afetlere ne kadar hazır olduğu konusunda gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

"Araştırma yapıldığında, mevcut hastanelerde fiziki yapı olarak, yoğun bakım ünitelerinin hangi bölümlerde olması ile ilgili ciddi sıkıntılar çıkacaktır." diyen Kahveci, "(Hastanelerin) bu anlamda çok uygun olduğunu düşünmüyorum. Hele hele, büyük şehirlerdeki hastanelerin çoğunda bir çok bölüm sonradan ilave edilmiş. " diye konuştu.

Yangın ve deprem gibi afetlerde hastaların kolayca tahliye edilebilmesi için gerekli noktaların göz önünde bulundurulduğunu düşünmediğini vurgulayan Kahveci, şöyle devam etti: "Burada da yaşandığı gibi yoğun bakım, ikinci, üçüncü katta. Yoğun bakım hastasını oradan asansör ile indireceksiniz. Ancak yangın çıktığı için asansör ile tahliye etmeniz de çok güç. Dolayısıyla (yoğun bakımların) hastaların kolayca tahliye edilebileceği, giriş katları gibi yerlere yapılmasının daha uygun olacağı kanaatindeyiz. Yönetmeliklerde bu var mı, yok mu bilmiyorum ama hastane binaları mutlaka gözden geçirilmeli. "

Hastane binalarına, yapıldığı şekilde kalmayarak sürekli ek ve ilaveler yapıldığını dile getiren Kahveci, "Bunlar usulüne ne kadar uygun, onu da bilmiyoruz."ifadesini kullandı.

Önder Kahveci, "Binaların bir çoğu çok eski, hastane binaları birbirine ek yapılarak adeta labirent haline gelmiş." dedi.

Kahveci, bu olayın ardından Türk Sağlık Sen olarak, Türkiye'deki hastanelerin fiziki yapılarının uygunluğu konusunda bir araştırma yaparak, kamuoyuna açıklayabileceklerini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber