Geçen yıl 78 bin hektar alan ağaçlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2009 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, orman yangın sezonunun başlamasıyla bütün teşkilatın alarma geçtiğini belirterek, İstanbul halkından ''Alo 177'' yangın ihbar hattını arayarak kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

Üzmez, Orman Genel Müdürlüğü'nün 170. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Geçen yıl 1 milyon 752 bin adet fidan dikilerek 78 bin 225 hektar alanın ağaçlandırıldığını ifade eden Üzmez, bölge müdürlüğünün 553 bin 176 hektar orman alanının yüzde 10'unun birinci derecede yangına hassas orman alanı olduğunu söyledi.

Bölge müdürlüğü sahasındaki ormanların yılda yaklaşık 2 milyar 186 milyon 947 ton oksijen üretimi ve 41 milyar 731 milyon 163 ton karbondioksit emilimi yaptığını vurgulayan Üzmez, ormanların 6 binin üzerinde faydası olduğunu kaydetti.

Yangın mevsiminin başlamasıyla tüm teknik ve idari tedbirlerin alındığını dile getiren Üzmez, amaçlarının yangınla mücadeleden çok yangının çıkmasını önlemeye yönelik olduğunu ifade etti.

Bölge müdürlüğü olarak 34 arazöz, 1 su tankı, 7 dozer, 2 loader, 5 greyder, 3 treyler, 4 uçak ve 2,5 ton su kapasiteli bir helikoptere sahip olduklarını anlatan Üzmez, ayrıca 17 tanesi İstanbul'da bulunan 22 adet gözetleme kulesiyle de 24 saat ormanların takip edildiğini bildirdi.

-''ALO 177'' YANGIN İHBAR HATTI-

Mevcut arazözlerin ormanların içinde en tehlikeli bölgelerde müdahaleye hazır şekilde bekletildiğini belirten Üzmez, amaçlarının itfaiyeyi 3 dakika içinde yola çıkarmak ve 10 dakika içinde de en uzak noktaya ulaşmak olduğunu söyledi.

Yangınla mücadelede halktan da destek isteyen Üzmez, ''İstanbul halkı (Alo 177) yangın ihbar hattı telefonunu doğum tarihleri gibi öğrensin ve gördükleri en ufak olayı bize bildirerek gözetleme kuleleri gibi gözümüz, kulağımız olsun'' dedi.

Ormanların başlıca düşmanlarının insanlar olduğunu dile getiren Üzmez, 100 yangından 96'sının insan kaynaklı, yüzde 4'ünün de yıldırımdan çıktığını belirterek, insan kaynaklı yangınların da yüzde 76'sının kasıtlı çıkarıldığını öne sürdü.

Yaz mevsiminin başlamasıyla yangınla savaşın başladığını vurgulayan Üzmez, insanların bu mevsimde avcılık merakı ve piknik yapmaları nedeniyle yangın sayısında artış görüldüğünü, bu nedenle İstanbul halkının belirlenmiş 125 alanda piknik yapmalarını istedi.

Türkiye'nin orman alanını genişleten nadir ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Üzmez, İstanbul'un da yüzde 47'sini ormanların oluşturduğunu ifade etti.

Geçen yıl 137 yangında 96,5 hektar alanın yandığını, bu yıl içinde ise 14 yangında 21 hektar alanın yok olduğunu anlatan Üzmez, yanan alanların rehabilite edilerek ağaçlandırıldığını söyledi.

''Bir metrekare orman alanımızı peşkeş çekme ya da kaybetme niyetinde değiliz'' diyen Üzmez, yangınla mücadele sırasında müdürlüğünün bugüne kadar 133 şehit verdiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber