İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğindeki değişikliğin iptali istendi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Haziran 2009 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Doğan Ceylan yaptığı açıklamada, İlköğretim müfettişlerinin görev alanlarının daraltıldığı, grup, bölge ve grup başkanlığı onayına ilişkin Valilik onayı Milli Eğitim Müdürlüğü düzeyine indirildiği, grup başkanı seçiminde ilköğretim Müfettişlerinin tercih hakları kaldırıldığı için, 24 Mayıs 2009 tarihli, 27237 sayılı Resmi Gazetede İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği'nin bazı maddelerinde iptal istemiyle dava açıldığını duyurdu.

Davaya ilişkin bazı hususlar şu şekilde:

1.Uygulama sınıfları ile tamamlayıcı sınıflar ve kurslar, Halk eğitim merkezi ve akşam sanat okulları ile bunlara bağlı kurslar, Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar için açılmış olan okullar ve kurslar, Çıraklık Eğitim Merkezleri, Rehberlik ve araştırma merkezleri ve akşam sanat okulu müdürlükleri, Öğretmen evi ve akşam sanat okulları, öğretmen evi lokalleri ile sosyal tesisleri, Millî eğitim yayın evleri, Hizmet içi eğitim enstitüleri ve akşam sanat okulları ile Hizmet içi eğitim merkezleri, Spor ve İzcilik Merkezleri, Gençlik ve izcilik eğitim tesisleri, Öğrencileri yetiştirme ve sınavlara hazırlama kursları, Dernek ve vakıflarca açılan ve Bakanlığın denetimi ve gözetimi altında bulunan gerçek ve tüzel (şirket) kişilere ait öğrenci yurtlarının yeniden görev alanı dışına çıkaran 42 nci maddedeki değişikliğin iptali istendi.

2. Daha önce Valilik onayına bağlı olarak oluşturulan teftiş bölgeleri ve teftiş grupları ile ilgili onayların Valilik Makamından alınarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü makamına verilmesinin iptali istendi. (5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'na göre Vali, ilde Devletin ve Hükümetin temsilci ve ayrı ayrı her Bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır. Devlet dairelerini denetler, teftiş eder. Bu denetleme ve teftişi Bakanlık veya genel müdürlük müfettişleriyle veya bu dairelerin amir ve memurlarıyla da yaptırabilir. Valiler, ancak hesabata ve teknik hususlara ait işlerde idare şube başkanlarına imza yetkisi verebilirler. Bu nedenle İlköğretim müfettişlerinin hangi kurumları denetleyeceğine ilişkin olurların Valilik makamınca verilmesi gereklidir. Zaten İlköğretim müfettişlerine inceleme ve soruşturma olurları da ancak Valiler tarafından verilebilmektedir. Bu nedenle yasaya aykırı olarak düzenlenen Valilik onayının Milli Eğitim müdürlüğü düzeyine indirilmesi yasaya aykırı bir düzenlemedir.)

3. Grup başkanı için iki adayın teftiş grubu tarafından belirlenmesine ilişkin 1999 dan beri uygulanan düzenlemenin değiştirilerek bu hakkın müfettişlerden alınması yönündeki değişikliğin iptali istendi.

4. Daha önce yöneticilik görevi üzerinden alınanların müfettiş olarak atanmasına imkan tanıyan düzenlemenin iptalki istendi

5. Yarışma sınav komisyonundaki üye sayısının azaltılmasının, ilköğretim müfettişlerinin seçilmesinde objektifliği azaltacağı ve liyakate dayalı tercih yapılacağı izleniminin zedelenmesine zemin hazırlayacağı gerekçesiyle iptali istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber