Cerrahlar ile Çalışma Bakanlığı sertifika yüzünden davalık

Haber Giriş : 31 Aralık 2004 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cerrahi uzmanlığı bulunan her hekim tarafından yapılan laparoskopi için sertifika aranması SSK'da sıkıntı oluşturmaya başladı. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü, kuruma bağlı sağlık tesislerindeki laparoskopik cerrahi uygulamalarında standart sağlamak için böyle bir düzenleme getirildiğini belirtiyor.

Laparoskopi (kapalı ameliyat) sertifikası, cerrahlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi. SSK'lı bazı cerrahlar, laparoskopi sertifikası olmayan doktorların cerrahi girişimini yasaklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı dava etmeye hazırlanıyor. Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Naki Bulut, herhangi bir kursa veya eğitime katılım belgesinin ötesine geçmeyen bu sertifikanın doktorun başarısında belirleyici olmadığına inanıyor. SSK'lı hekimler, safrakesesi ameliyatlarında uygulanan laparoskopi yöntemini özel veya devlet hastanelerinde sertifikasız yapabiliyor. Muğla'da 7 yıldan beri laparoskopi ameliyatı yapan üç uzman, getirilen kısıtlamanın ardından acil vakalara dahi müdahale edemiyor. Aynı uzmanlar, uygulamayı çifte standart olarak değerlendiriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü, mart ayında Türkiye genelindeki SSK hastanelerine gönderdiği bir yazı ile laparoskopi sertifikası olmayan cerrahların yıllardır uyguladıkları bu cerrahi girişimi yasaklamıştı. Bugün cerrahi uzmanlığı bulunan her hekim tarafından yapılan bu ameliyat için sertifika aranması SSK'da sıkıntı oluşturmaya başladı. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü, kuruma bağlı sağlık tesislerindeki laparoskopik cerrahi uygulamalarında standart sağlamak amacıyla böyle bir düzenlemenin getirildiğini belirtirken, SSK'lı hekimler, Türkiye'de laparoskopik girişim konusunda kimin yapıp kimin yapamayacağı, kimlerin buna yetkili olduğu konusunda henüz bir yasal düzenlemenin yapılmamış olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye'de 1992'den bu yana yapılan laparoskopi, uzmanlık eğitimi alan cerrahlar tarafından yapılıyor. "Bakanlık, ameliyatların ehil olmayan kişilerce yapılmasının önüne geçmeyi amaçlıyorsa bu durumda sertifikadan öte "yeterlilik" aranması gerekmiyor mu?" diyen Genel Cerrah Dr. Naki Bulut, uygulamanın hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile kararın iptali istemiyle mahkemeye başvuracaklarını açıkladı. SSK Vakıf Gureba Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Mustafa Şahin, bugün tüm eğitim hastanelerinde temel laparoskopi eğitimi verildiğine, ancak ileri laparoskopi ameliyatlarında temel eğitimin yeterli olmadığına dikkat çekiyor. Dr. Şahin, 1990'a kadar hekimlerin herhangi bir sertifikası bulunmadığını ve 90'lardan sonra doktorların eğitim aldığını vurguluyor. "Bu ameliyatlar için alınan sertifika doktorun bir anlamda garanti belgesi sayılıyor. Her ameliyat her yerde aynı başarıyla yapılmıyor. Önemli olan hastaya zarar vermemektir. "

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber