Eğitim Sen, usta öğreticilere bağımsız sınıf verilmesini yine yargıya taşıdı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Temmuz 2009 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim sen, usta öğreticilere bağımsız sınıf verildiği gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü 02.07.2009 gün ve 1925 sayılı ?Kadrosuz usta öğretici? konulu yazısının iptali istemiyle dava açtı.

Eğitim sen yaptığı açıklamada; usta öğreticilere öğretmen görevi, yetki ve sorumluluğu ile bağımsız sınıf verilmesini öngören 17.7.2008 gün ve 1983 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün genel yazısının ve bu yazının dayanağı olan Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin ?Usta Öğretici? başlıklı 25/2 maddesindeki ?öğretmen görev ve sorumluğu içinde? ibaresinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle dava açıldığını ve bu dava da Danıştay 2.Dairesi 16.2.2009 gün ve E: 2009/377 sayılı kararıyla anılan yazının 7.maddesinde yer alan ?öğretmen görev, yetki ve sorumluluğu çerçevesinde bağımsız sınıf verilecek şekilde planlama yapılması? ibaresinin ve anılan Yönetmeliğin 25.maddesinin 2.fıkrasındaki ?öğretmen görev ve sorumluğu içinde? ibaresinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildiğini belirtti. Sendika yönetimi; bu karardan sonra artık okul öncesi eğitim kurumlarında usta öğreticilere bağımsız sınıf verilememesi gerektiğini belirtmiştir.

Eğitim sen, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü 02.07.2009 gün ve 1925 sayılı ?Kadrosuz usta öğretici? konulu ikinci bir yazı yayımladığını ancak bu yazının da anılan Danıştay kararınba aykırı olduğunu vurguladı. Eğitim sen "Yazıda okul öncesi eğitim hizmetlerinin etkin ve verimli olarak yürütülmesi, 32 ilde 5 yaş(61-72 ay) çocuklarının zorunlu eğitime geçişinin sağlanması, kalkınma planlarında belirtilen okullaşma hedeflerine ulaşılabilmesi ve öğretmen ihtiyacının karşılanabilmesi için ülke genelindeki okul öncesi eğitim kurumlarında kadrosuz usta öğretici çalıştırılmasının uygun görüldüğü belirtilmiş ve devamında da kadrosuz usta öğretici görevlendirilmesinin hangi esaslara göre yapılacağını içeren açıklamalar yer almıştır. Bu açıklamalar içerisinde ?2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılında Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Görevlendirilecek Kadrosuz Usta Öğreticilerle ilgili İş ve İşlemlere İlişkin Esaslar? ve ?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Görev Alan Kadrosuz Usta Öğreticilerle İlgili İş Sözleşmesi? başlıklı düzenleyici işlemlerde bulunmaktadır. Görüldüğü üzere söz konusu yazıda kadrosuz usta öğretici çalıştırılmasının amacı olarak öğretmen ihtiyacının karşılanması gösterilmiştir. Böylece dava konusu genel yazının düzenleme amacı açıkça gösterilmekte ve öğretmen ihtiyacının karşılanması için kadrosuz usta öğretici çalıştırılacağı ifade edilmektedir. Oysa Danıştay 2.Dairesi 16.2.2009 gün ve E: 2009/377 sayılı yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte artık okul öncesi eğitim kurumlarında usta öğreticilere bağımsız sınıf verilemeyecek, usta öğreticiler ancak öğretmenle birlikte görev yapabilecektir. Bu, anılan Danıştay kararı uyarınca okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen ihtiyacının kadrosuz usta öğreticilerle karşılanmasının olanaksız olması demektir. Hal böyleyken söz konusu yazıyla anılan Danıştay kararını hiçe sayarak okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğretmen ihtiyacı için kadrosuz usta öğretici çalıştırmaya karar vermiştir. Bu nedenle sendikamız anılan yazının ve ekindeki düzenlemelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a dava açmıştır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber