Tarım Bakanlığı, enerji içeceklerini toplattırıyor

Haber Giriş : 12 Ocak 2005 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, Danıştay'ın enerji içeklerinin içindeki kafein miktarının 150 miligramdan 350 miligrama çıkarılmasını düzenleyen tebliğle ilgili ''yürütmeyi durdurma'' kararı vermesi üzerine, valiliklere ve tarım il müdürlüklerine bir genelge göndererek kararın uygulanmasını istedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın il müdürlüklerine gönderdiği genelgeye göre, tarım il müdürlükleri 24 Aralık 2004 tarihinden başlamak üzere 30 gün içinde ilgili firmalara bir yazı yazarak, söz konusu içeceklerle ilgili izin ve tescil işlemlerinin yapılamayacağını ve içeceklerin ilgili firmalar tarafından toplanması gerektiğini bildirecek. Firmalar toplama işlemeni kendileri gerçekleştirmezlerse, 5 milyar lira cezai müeyyide uygulanacak ve toplatma işlemi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatı tarafından yapılacak, masraflar da ilgili firmaya ödettirilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Nihat Pakdil, yayınlanan genelge ile enerji içeceklerinin toplatılmasını istediklerini belirterek, genelgeyi yayınlamaktaki amaçlarının yasal sürece uymak olduğunu söyledi. Pakdil, Danıştay'ın konuyla ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının iki ayağı olduğuna dikkat çekerek, hem yasal düzenleme ile ilgili sürecin başladığını hem de toplatma kararının uygulanmaya başladığını kaydetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak bu sürece aynen uyacaklarını vurgulayan Pakdil, Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu'nun yarın toplanacağını ve bu konunun görüşüleceğini ifade etti. Pakdil ayrıca, toplatma kararına uymayan firmaların ürünlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından toplanacağını ve bu firmalara kodekse aykırı ürün satmaktan ceza vereceklerini kaydetti.

Pakdil ayrıca, Tarım Bakanlığı'nın toplatma kararını gönülsüz verdiği yönündeki açıklamaların da gerçeği yansıtmadığının altını çizerek, "Bakanlık yasal süreci uyguluyor. Bunun gönüllülükle gönülsüzlükle ilişkisi yok" dedi.

Öte yandan, Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu Bilimsel Komitesi'nin yarın toplanması bekleniyor. Toplantıda Bilimsel Komite'nin konuyla ilgili hazırladığı raporu komisyona sunacak. Tarım Bakanlığı ise komisyondan çıkan sonuçların değerlendirerek, enerji içecekleri ile ilgili normları yeniden belirleyecek. Komisyonda, Tarım Bakanlığın yeni bir tebliğ hazırlaması da gündeme gelecek.
İHA

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber