Zamda hayal kırıklığı yaşayan memur, sosyal haklarla gülecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Ağustos 2009 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları, yüksek zam beklentisiyle oturdukları toplu görüşme masasında umduğunu bulamadı. Ancaksosyal haklar konusunda önemli kazanımlar elde edildi. Maaşlara yüzde 2+2'den fazla artış yapamaya-cağını açıklayan hükümet, sendikaların 45 maddelik sosyal iyileştirme taleplerinden 22'sini kabul etti.

Hükümetin önerdiği yüzde 2+2'lik zam ile şok yaşayan memurlar sosyal haklarda önemli kazanımlar elde etti. Sendikalarla hükümet, 22 maddede iyileştirme yapılması konusunda anlaştı. Buna göre, bakıma muhtaç hastası olan memur, günde 1 saat izin hakkı kazandı. Ayrıca müdürle memur arasındaki maaş dengesizliğinin giderilmesi, memura ayni giyim yardımı yerine para verilmesi, sağlık çalışanları için mesai süresinin 1 saat inmesi ve çocuk yardımında sınırlamasının kalkması konularında görüş birliğine varıldı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Anlaştığımız bu maddeleri biz takip edeceğiz." dedi.

Sendikalar, toplu görüşme masasına zam talebinin yanı sıra idari ve sosyal haklarda iyileştirme hedefiyle de oturmuştu. 45 maddeden oluşan bu taleplerin 22'sinde düzenleme yapılması kararı alındı. Varılan anlaşmaya göre aile fertleri arasında bakmakla muhtaç kimse bulunan kamu çalışanlarına günde 1 saat izin verilecek. Memur, bu süre içerisinde engelli yakınına bakacak. Bu durumda olan personel ayrıca nöbet ve gece çalışmasından da muaf tutulacak. Görüşmelerde itfaiye personelini ilgilendiren bir karar da alındı. Buna göre itfaiyecilerin tümü genel idare hizmetleri sınıfına geçirilecek. Aynı şekilde sağlık çalışanlarının halen 9 saat olan günlük çalışma süreleri de 8 saate inecek. Mutabakata göre disiplin kurullarına sendika temsilcilerinin katılmasına da izin verilecek. Ücretsiz izinde olan kamu çalışanları, görevde yükselme ve unvan değiştirme sınavlarına girebilecek.

Yapılması kararlaştırılan bir başka değişiklik ise çok çocuklu memurları yakından ilgilendiriyor. Kanuna göre halen devlet memurlarına en fazla 2 çocuk için yardım yapılıyor. Yeni düzenleme ile bu sınırlama kaldırılacak. Her çocuk için ayrı ayrı çocuk yardımı ödenecek. Bundan böyle memurlara giyecek yardımı yapılmayacak. Bunun yerine giyecek yardımının parası nakit olarak verilecek. Memur, elbisesini istediği yerden seçip alacak. Emekli olan personele ödenen 500 TL'lik yolluk tutarı 750 liraya yükseltilecek.

Müdür, memurundan az maaş almayacak

En önemli değişikliklerden biri de çalışanlarından daha az maaş alan yöneticileri ilgilendiriyor. Yaklaşık bir yıldır süren mağduriyet giderilecek. Geçen yıl yapılan ek ödeme düzenlemesi, teknik kökenli memurların maaşlarında önemli iyileştirmeler getirmişti. Bu durum, teknik kökenli çalışanların maaşının, teknik kökenli olmayan yöneticilerden fazla olmasına yol açmıştı. Örneğin bir teknik müdür yardımcısı 2 bin 422 TL maaş alırken mühendislik fakültesi mezunu şube müdürlerinin maaşı 2 bin 15 lirada kalmıştı. Yine sözleşmeli idari müdür yardımcısının maaşı 2 bin 194 TL iken amiri konumundaki idari şube müdürünün maaşı bin 889 lira. Buna göre müdür yardımcısı, müdüründen 305 TL fazla maaş alıyor. Bu durum, kamu kurumlarında büyük huzursuzluğa yol açıyordu. Çok sayıda kurum, Maliye Bakanlığı'na yazı yazarak durumun düzeltilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber