Okul binası harabeyi andırıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2009 19:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye- İran sınırındaki Yüksekova'nın Esendere beldesi Güveli köyü Pageng mezrasında 15 öğrencinin ders gördüğü okul binası harabeyi andırıyor.

Bu yıl köylerine öğretmen gelip gelmeyeceğinden habersiz öğrenciler, iyi bir okulda eğitim görmek istiyor. 20 hane ve yaklaşık 100 nüfuslu Pageng mezrasında okul olmadığı için öğrenciler 2 yıldır mezra sakini Hacı Bala'ya ait yıkık dökük evin küçük bir odasında eğitim görüyor. 20 öğrencinin ders göreceği harabe okul, 9 metrekarelik bir oda ile ufak bir giriş salonundan oluşuyor.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Onbaşılar Köyü ve köye bağlı Dereiçi, Çamdalı, Armutlu, Ağaçlı, Ağılcık, Çobanpınar mezralarıyla Esendere beldesinin Güvenli köyüne bağlı Sarıkaya, Pagenk, Yediveren, Nerman ve Kamber mezralarındaki öğrenciler Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği'nden faydalanamıyor. Buralardaki onlarca öğrenci, Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına gönderilmediği için 5. sınıftan sonra eğitimini sürdüremiyor. Okul çağındaki birçok öğrenci ya babasının yanında çalışıyor ya da annesine yardım ederek okuyamıyor.

Çobanpınar ve Güvenli Köyü muhtarları, velileri öğrencilerini YİBO'lara gönderme konusunda bir türlü ikna edemediklerini, öğrencilerin kısa vadede en yakın ilköğretim okuluna taşınması gerektiğini belirttiler.

Metin Atilla, bir yıl Yüksekova Merkez Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'na gittiğini ancak ailesinden uzak durmasının eğitimini aksattığını söyledi. Atilla, "Okula gittiğim yıl boyunca birçok kez hastalandım. Babam fırtınalarda sürekli okula gelmek zorunda kalıyordu. Köyümüzün yolları kışın uzun süre kapalı kalıyor. Geliş gidişlerimizde sorun yaşıyorduk. Köyümüze bir ilköğretim okulu yapılmalı. İlçede eğitim görecek imkânımız yok." dedi.

Barış Kuzey, okula gidemediği için köy işlerinde çalışmak zorunda kaldığını belirterek, ot indirmek için çıktığı kamyonetin üzerinden içinde bulunduğu duruma veryansın ederek okula gitmek istediğini söyledi.

"ÇOCUKLARIM EĞİTİM HAKLARINDAN MAHRUM"

Çocuklarını 5. sınıftan sonra okula gönderememekten yakınan Nazım Sala, "10 çocuk babasıyım. Çocuklarımın eğitim görmesini istiyorum, Çocuklarımızı 30 kilometre uzakta bulunan ilçe merkezine göndermek istemiyoruz. Bu sebeple çocuklar köyde kalıp köy işlerinde çalışmak zorunda kalıyor. Yetkililerin bölgemizdeki öğrencilerin içinde bulunduğu durumu görmeleri ve bu soruna çözüm bulmalarını istiyoruz." diye konuştu.

15 yıllık Onbaşılar Köyü Muhtarı Pervizhan Beşer, köyün ve bağlı mezraların en büyük sorunlarından birinin eğitim olduğunu kaydetti. 7 mezrada binin üzerinde kişinin yaşadığını dile getiren Beşer, köye bağlı mezralarla komşu olan 4 mezrada 200'ün üzerinde öğrencinin 5. sınıftan itibaren okula devam edemediğine dikkat çekti. Beşer, "Velileri öğrencilerini yatılı okullara göndermeleri noktasında ikna edemiyoruz. Vatandaşlar YİBO'ları yetimhane olarak algıladıkları için öğrencilerini YİBO'lara göndermiyor. Bu öğrencilerin mağdur olmamaları için biran önce en yakın ilköğretim okuluna taşınmaları gerekiyor." dedi.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise bu bölgede taşıma sorunu yaşandığını anlattı. Hakkari Valisi Muammer Türker, konuyu araştırdıklarını çözüm için gerekli çalışmaları başlatacaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber