Şeker hastalığı, en çok damarları tahrip ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2009 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, insan vücudunda sinsice ilerleyen şeker hastalığının en çok damarları tahrip ettiğini bildirdi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde dikkatleri şeker hastalığına çeken Dr. İlter, diyabetin sık görülen ve ciddî sonuçlara yol açan bir hastalık olduğunu kaydetti.

Diyabetin pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklandığını dile getiren İlter, "İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin aşırı artması, 'zehir' etkisi yapar ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder. Bu tahribat, çok yavaş ama inatçıdır. Yavaş yavaş ilerlemesi aslında hastalığı tedavi etmek açısından daha iyidir. Ama kötü yanı, şeker hastalarında şekerin önemli bir zararının olmadığı hissini yaratması ve hastalıkları konusundaki vurdumduymazlıklarını artırmasıdır. Bu çürüme hem yaşam kalitesini bozmakta, hem ömrü kısaltmaktadır." dedi.

Diyabet hastalığında en büyük tahribatının damarlarda olduğunu belirten İlter, şu bilgileri verdi, "Erişkinlerdeki görme kaybı, katarakt ve glokom dediğimiz göz tansiyonuna, böbrek yetmezliği, üremi, koroner kalp hastalığına ve felce, kangren yüzünden ayak-bacak kesilmesine, cinsel işlev bozukluklarına, his kaybına, mide-barsak sorunlarına, bazı cilt hastalıklarına neden olur."

Şeker hastalığı belirtilerinin çok su içme, çok idrara çıkma, ağız kuruluğu, iştah fazlalığı, halsizlik ve ayaklarda, ellerde uyuşukluk olduğunu vurgulayan İlter, diyabetin her yaşta görülen bir hastalık olduğunu söyledi.

Şeker hastalığının başlıca 3 çeşidi bulunduğunu aktaran İlter, "Birinci tip diyabet çocukluk döneminde 10-14 yaş civarında ortaya çıkan ve sadece insülin tedavisi şeklinde yapılan bir hastalıktır. 'Genç tipi' şeker hastalığı olarak adlandırılır. İkinci tip diyabet genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar çocukluk çağında da artmaya başlamıştır. Tedavi haplarla başlar insülinle devam eder. Üçüncü tip gebelik diyabeti: Gebelikte ortaya çıkan ve gebelikten sonra kaybolan şeker hastalığı durumudur." diye konuştu.

Şeker hastalarında felç, kalp krizi, gözde bozukluk, böbrekte bozukluk, sinirlerde bozukluk (ellerde, ayaklarda uyuşma, yanma, keçeleşme) olabileceğine dikkat çeken İlter, hastalığın tedavisinin diyet, egzersiz, ilaç tedavisi ve diyabet eğitimi ile yapılacağını ifade etti.

İlter, şeker hastalığı riski olanları "Ailesinde şeker hastalığı olanlar, erken yaşta hipertansiyonu olan kişiler, kan yağlarında yükseklik olan kişiler, kalp hastalığı olan kişiler, kilolu kişiler ve 4 kilogramın üstünde çocuk doğurmuş ya da gebelikte şekeri yükselmiş kadınlar." olarak sıraladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber