Faizde ek indirim koşullara bağlı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2009 19:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, önümüzdeki dönemlerde küresel büyümenin tekrar kesintiye uğraması ve bu durumun yurt içi iktisadi faaliyetteki toparlanmayı geciktirmesi durumunda, politika faizlerinde ek bir indirim sürecinin söz konusu olabileceğini bildirdi.

Para Politikası Kurulunun 19 Kasım 2009'da yaptığı toplantının özeti açıklandı.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, Ekim ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 2,41 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 5,08'e gerilediği hatırlatıldı.

Ekim ayı fiyat gelişmelerinin, Eylül ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özetinde ifade edilen görünümle uyumlu gerçekleştiği belirtilen açıklamada, gıda ve giyim gruplarındaki mevsimsel fiyat artışları, elektrik tarifelerindeki değişiklik ve dayanıklı mallar üzerindeki vergi ayarlamaları aylık bazda yüksek oranlı bir artışa yol açarken, yıllık enflasyonun azalış kaydettiği ifade edildi.

Gıda fiyatları yıllık artış oranının da Ekim ayında yüzde 5,82'ye düştüğüne işaret edilen açıklamada, meyve ve sebze ihracat miktarının azalmasının grup yıllık enflasyonunu aşağı yönlü etkilediği, buna karşılık et fiyatlarında süregelen yüksek oranlı artışların, gerek gıda fiyatları gerekse bu fiyatların girdi teşkil ettiği yemek hizmetleri fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskılara neden olduğu kaydedildi.

Enerji fiyatlarının da Ekim ayında yüzde 2,50 oranında arttığına dikkat çekilen açıklamada, bu artışın 2,30 puanlık kısmını elektrik tarifelerindeki yükselişin oluşturduğu, söz konusu artışın tüketici enflasyonuna katkısının ise yaklaşık 0,35 puan olduğu belirtildi.

Açıklamada, enerji fiyatlarının Mayıs sonrası dönemde bir miktar artış kaydetse de hali hazırda bir yıl önceki düzeyine yakın seyrettiğine işaret edilirken, "Özetle, vergi ayarlamalarının etkisinden arındırıldığında temel enflasyon göstergeleri enflasyonun ana eğiliminin düşük seviyelerini koruduğuna işaret etmektedir" denildi.

"TALEP VE İSTİHDAMDAKİ İYİLEŞME UZUN ZAMAN ALACAK"

Toplantı özetinde, tüketim talebi, yurt içi talep ile dış talep konularında da değerlendirmede bulunulurken, "Kurul üyelerinin mali ve parasal genişleme politikalarının etkisiyle 2009 yılı ikinci çeyreğinden itibaren küresel ekonomide gözlenen toparlanma eğiliminin, alınan tedbirlerin kademeli olarak geri çekilmesiyle ivme kaybedebileceğine işaret ettiği" belirtildi.

Açıklamada, bu çerçevede Kurulun, dış talebin eski düzeylerine dönmesinin uzun bir zaman alacağı değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.

Kurulun, yurt içi kaynak kullanımının ve dolayısıyla enflasyonun düşük seyrini koruyacağı öngörüsünü yinelediği belirtilen açıklamada, 2008 yılı Kasım ayından bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisinin ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında da olumlu gelişmeler gözlenmeye başladığı kaydedildi.

POLİTİKA FAİZLERİNİN UZUN MÜDDET DÜŞÜK TUTULMASI ÖNEMLİ

Son dönemde açıklanan verilerin en kötünün geride kaldığını teyid etse de, küresel ekonomideki toparlanmanın henüz yeterince güçlü bir ivme kazanmadığı ifade edilen açıklamada, kredi piyasalarındaki sıkılığın devam etmesi ve işsizlik oranlarının yüksek seyretmesinin küresel iktisadi faaliyete ilişkin aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu bildirildi. Açıklamada şu değerlendirmede bulunuldu:

"Önümüzdeki dönemlerde küresel büyümenin tekrar kesintiye uğraması ve bu durumun yurt içi iktisadi faaliyetteki toparlanmayı geciktirmesi durumunda, politika faizlerinde ek bir indirim süreci söz konusu olabilecektir.

Bu çerçevede, küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini dikkate alan Kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüşünü teyid etmiştir. Bununla beraber, Kasım 2008 döneminden bugüne politika faizlerinin 1.025 baz puan indirildiğini, bu nedenle mevcut konjonktürde politika faizlerinin seviyesinden ziyade uzun müddet düşük düzeylerde tutulmasının daha önemli olduğunu vurgulayan Kurul, bundan sonraki faiz kararlarının verilere ve gelişmelere bağlı olacağını belirtmiştir."

PETROL FİYATLARI RİSK UNSURU

Merkez Bankasının, para politikası stratejisini oluştururken maliye politikasına ilişkin gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceği vurgulanan açıklamada, Orta Vadeli Programda öngörülen tutarlı çerçeve, mali disiplini sağlamlaştıracak düzenlemelerle desteklenerek daha da güçlendirildiği takdirde, ülkenin kredi riskindeki göreli iyileşmeyi destekleyeceği ifade edildi.

Kurulun, programda yer alan hedeflerin uygulamada da hayata geçirilmesi halinde, tahmin ufku boyunca politika faizinin tek hanede kalmasının mümkün olduğunu düşündüğüne dikkat çekilen açıklamada, petrol ve diğer emtia fiyatlarının olası seyrinin önemli bir risk unsuru olmaya devam ettiği kaydedildi.

EMTİA FİYATLARI

Mevcut durumda ülke talep koşullarının halen zayıf olmasının, yukarı yönlü maliyet şoklarının yurt içi fiyatlara geçişini sınırladığı belirtilen açıklamada, bu nedenle Kurulun, özellikle yurt içi kaynak kullanımının düşük seyretmeye devam edeceği kısa vadede, küresel emtia fiyatlarındaki kısa vadeli dalgalanmalara tepki vermeyeceği ifade edildi.

Emtia fiyatlarında gözlenen artışın küresel büyümedeki kalıcı ve güçlü bir toparlanmadan kaynaklanan enflasyonist bir eğilime dönüşmesi durumunda ise, para politikası enflasyonu orta vadeli hedeflerle uyumlu tutacak şekilde gereken tedbirleri alacağı vurgulanan açıklamada, Merkez Bankasının, küresel krizin yurt içi ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yaptığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber