Türkiye, 'robotik cerrahi'de eğitim üssü oluyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Mart 2010 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıp alanındaki gelişmelere hızla ayak uyduran Türkiye, çağımızın en gelişmiş cerrahi yönteminin eğitimini verecek. Ortadoğu ve Orta Asya'daki doktorlar, en hassas ameliyatlardaki riski en aza indiren 'robotik cerrahi' sistemini Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde öğrenecek.

Son yıllarda tıp alanında geliştirdiği yeni tedavi yöntemleri ile dünyayla yarışan Türkiye, teknolojiyi öğretip satmaya başlıyor. Dünyada sınırlı sayıda ülkede kullanılan 'robotik cerrahi' konusunda uzmanlaşan Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, eğitmek için merkez kuruyor. Sadece ABD, Fransa ve Güney Kore'de bu alanda ders verilirken, İstanbul'daki merkez, sistemin kullanılmadığı Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinden gelen hekimleri eğitecek. Başhekim Doç. Dr. Eyüp Gümüş, "Fransa bu eğitimi 10 bin dolara veriyor. Biz 5 bin dolara vereceğiz. Türk doktorlarının yanında Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinden sistemi öğrenmeye birçok doktor gelecek." diyor. Türkiye'de üç kamu hastanesinde kullanılan robotik cerrahi; üroloji, kadın-doğum, genel cerrahi ve KBB alanında en hassas ameliyatların daha az riskle gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Türkiye'de devlet hastaneleri içinde ilk robotik cerrahi merkezi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulmuştu. Kurumda bugüne kadar 150 civarında ameliyat yapıldı. Eğitim merkezi için ikinci bir cihazın daha alınacağını anlatan Doç. Dr. Gümüş, "Yeni cihazda eğitime gelen doktorlar çalışacak. Düzenlediğimiz binada koyun ve fare gibi hayvanlar üzerinde ameliyatlar yapılacak. Hekimler daha sonra gerçek ameliyatlara girecek." bilgisini veriyor. Dünyadaki diğer merkezlerde eğitimin, alınacak cihaz karşılığında verildiğini söyleyen Gümüş, kendilerinde böyle bir sınırlamanın bulunmadığını belirtiyor. Şöyle devam ediyor: "Eğitimi alan hekimler istedikleri takdirde hastanemizde ameliyat gerçekleştirebilecek. Döner sermayeden de para kazanabilecekler."

Eğitimler 10 gün sürecek. Altı günü teori ve hayvan ameliyatları, kalan 4 gün de gerçek ameliyatlar şeklinde olacak. Derslere aynı anda 8 doktor katılacak. Seminerin sonunda 'robotik cerrahi yapabilir' sertifikası verilecek. Türkiye'de kamuda Ümraniye'nin yanı sıra Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma ile Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma hastanelerinde bu cihaz bulunuyor.

Robotik cerrahi, robot yardımıyla küçük bir delikten büyük bir ameliyatın daha az riskle yapılmasını sağlayan bir tedavi şekli. Dünyada ilk 2000 yılında kullanılmaya başlandı. 10 yılda hızla yaygınlaşarak robot sayısı bin 300'ü aştı. Bunların 900'den fazlası ABD'de kullanılıyor. Yöntemin avantajları şunlar: Daha az ağrı, daha küçük yara izi, daha az yatış süresi, daha gelişmiş kanser kontrolü, daha az kan nakli ihtiyacı, daha kısa iyileşme süresi, günlük aktivitelere daha hızlı dönüş ve kan kaybının pratik olarak hiç olmaması. Ayrıca cihaz sayesinde 20 kez büyütülen dokular, mükemmel bir aydınlatma ile çok yakından görülerek adeta 3 boyutlu mikroskop altında ameliyat ediliyor.

ÇAĞLAR AVCI İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber