Sağlık meslek lisesindeki öğretmenler ek tazminat alabilir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Mart 2010 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Eğitim İş Şubesi tarafından yapılan açıklamada Sağlık Meslek Lisesinde Meslek Dersleri öğretmeni olarak görev yapanlara ilave Eğitim Öğretim tazminatı ödenmesi gerektiği belirtildi.

- 05.05.2006 tarih ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının V sayılı cetvelin 54.sırasında "Sağlık Meslek Liseleri" sayılmış, "Diğer Zam ve Tazminatlar" başlıklı III sayılı cetvelde; V sayılı cetvelde sayılan mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarına atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolara atananlara atandıkları branşa göre belirlenen oranlarda ilave eğitim ve öğretim tazminatının ayrıca ödeneceği belirtilmiştir.

- 160 seri numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin "D-III sayılı Cetvele İlişkin Açıklamalar" bölümünde; İlave Eğitim Öğretim Tazminatından yararlanabilmek için;
1- Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda bulunmak,
2- V sayılı cetvelde sayılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atölye,laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanmış olmak,
3- Söz konusu okul ve kurumlarda görev yapmak,
4- Sayılan branşlarda fiilen derse girmek şartlarının bir arada bulunması gerektiği, bu 4 şartı bir arada taşıyanlara branşlarına ve öğretim durumlarına göre III sayılı cetvelin (A-II/a,b,c,d,e,) sıralarında belirtilen ilave eğitim öğretim tazminatlarının ödeneceği hususu açıklığa kavuşturulmuştur.

-20 Eylül 2008 tarih ve 27003 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 4.maddesinde, Atölye, laboratuar veya meslek derleri öğretmeninin mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında, mezun oldukları yüksek öğretim programları esas alınarak teorik ve uygulamalı meslek derslerini, aylık ve ücret karşılığı okutmak, mesleki rehberlik, işletmelerde mesleki eğitim, sektörle iş birliği ve araştırma-geliştirme yapmakla görevli öğretmen olarak tanımlanmıştır.

80 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Kararının "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yüksek Öğretim Programları ve Aylık Karşılığı okutacakları Derslere İlişkin Ek-1 sayılı çizelgenin 68. sırasında; Sağlık Meslek Lisesi Meslek dersleri; 1-Acil Tıp, 2-Çevre sağlığı, 3- Radyoloji, 4- Tıbbi Laboratuar, 5- Tıbbi Sekreterlik, 6- Anestezi, 7-Ortopetik Protez-Ortez, 8- Diş Protez, 9-Hemşirelik olarak sayılmıştır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesindesağlık meslek liselerinde meslek dersi öğretmeni olarak görev yapanalara ilave eğitim öğretim tazminatı verilmesi gerekmektedir.

KONUYA İLİŞKİN YARGI KARARI

T.C
ANKARA 2. IDARE MAHKEMESI

ESAS NO :2009/1145
KARAR NO : 2009/1708
DAVACI _______________ : Nursel DAGISTAN Pursaklar Y. Kemal M. Sonmez Saglik Meslek Lisesi Yunus Emre Man. Sembol Sok. No: 16 Pursaklar/ ANKARA
DAVALILAR ____________ : 1- Milli Egitim Bakanligi / ANKARA
2- Ankara Valiligi / ANKARA

DAVANIN OZETI ______ : Pursaklar Y. Kemal M. Sonmez Saglik Meslek Uses Pursaklar Y. Kemal M. Sonmez Saglik Meslek Lisesisi'nde meslek dersi ogretmeni olan ve ana cocuk sagligi branşında fiilen derse giren davaci tarafindan, 05.05.2006 tarihli Resmi gazetede yayimlanarak yururluge giren Devlet Memurlarına ödenecek Zam ve Tazminatlara iliskin 2006/10344 sayili Bakanlar Kurulu Karan uyannca ilave egitim ogretim tazminatindan yararlanmak istemiyie yapmis oldugu basvurusunun zimnen reddine iliskin islemin; mevzuat geregince meslek dersi ogretmeni tanımına uydugu ve diger sartlan da tasidigi, şahsina ilave egitim ogretim tazminatm odenmesi gerektigi iddialanyla iptali ve parasal haklannin basvuru tarihinden itibaren isletilecek yasal faiziyle birlikte odenmesine karar verilmesi istenilmektedir.

MILLI EGITIM BAKANLIGI'NIN SAVUNMASININ OZETI : Dava konusu islemin hukuka uygun oldugu ve davanin reddi gerektigi savunulmaktadir.

ANKARA VALİLİĞİNİN SAVUNMASININ OZETI : Ogretmenlerin bransları ve ödenecek tazminat oranlan ile ile ilgili Maliye Bakanliginin açık bir duzenlemesi olmamasi nedeniyle davaciya egitim ogretim tazminatinin odenmesinin mumkun bulunmadigi ileri surulerek davanin reddi gerektigi savunulmaktadir.

TURK MILLETI ADINA

Karar veren Ankara 2. idare Mahkemesi'nce isin esasi görüşüldü:

Dava, davacinin 05.05.2006 tarihli Resmi gazetede yayimlanarak yururluge giren Devlet Memurlanna ödenecek Zam ve Tazminatlara iliskin 2006/10344 sayili Bakanlar Kurulu Karan uyannca ilave egitim ogretim tazminatindan yararlanmak istemiyie yapmis oldugu basvurusunun zimnen reddine iliskin islemin iptali ile ilave egitim ve ogretim tazminatinin basvuru tarihinden itibaren faiziyle birlikte odenmesi istemiyle açılmistir.

05.05.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğge giren Devlet Memurlanna odenecek Zam ve Tazminatlara iliskin 2006/10344 sayili Bakanlar Kurulu Karannin (V) sayili cetvelin 54. Sirasında Saglik Meslek Liseleri sayilmis, Diger Tazminatlar baslikli III Sayili Cetvelde A. Egitim Ogretim Tazminati bolumunün II numarali bendinde "Milli Egitim Bakanligina baglı ek V Sayili Cetvelde sayilan mesleki ve teknik ogretim okul ve kurumlanna, atolye, laboratuvar veya meslek dersleri ogretmeni olarak Egitim ve Ogretim Hizmetleri Sinifina dahil Ogretmen unvanli kadrolara atananlara, atandiklan bransa gore asagidaki oranlarda ilave Egitim Ogretim Tazminati aynca ödenir..." hükmüne yer verilmistir.

20.09.2008 tarih 27003 sayili Resmi Gazetede yayimlanan Mesleki ve Teknik Egitim Yonetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yonetmeligin 4. Maddesinin 6. Fikrasinda "Atolye, laboratuvar ve meslek dersleri ogretmeni: Mesleki ve teknik egitim okul ve kurumlannda, mezun olduklan yuksekogretim programlan esas almarak teorik ve uygulamali meslek derslerini, ayhk ve iicret karsiligi okutmak, mesleki rehberlik, isletmelerde mesleki egitim, sektorle is birligi ve arastirma-gelistirme yapmakla gorevli ogretmeni," hukmu ile meslek dersleri ogretmeninin tanimi yapilmistir.

160 seri numarali Devlet Memurlan Kanunu Genel Tebliginin D-III sayili Cetvele ilişkin açiklamalar bolümunde; ilave egitim ogretim tazminatindan yararlanmak için ;
- Egitim ve Ogretim Hizmetleri Sınıfına dahil Ogretmen unvanli kadroda bulunmak,
- V sayili Cetvelde sayılan Milii Egitim Bakanligma bagli mesleki ve teknik Ogretim okul ve kurumlanna atolye, laboratuvar veya meslek dersleri ogretmeni olarak atanmis olmak,
- Soz konusu okul ve kurumlarda gorev yapmak,
- Branşında fiiien derse girmek, bu dort şartı bir arada taşıyan ogretmenlere ilave egitim ogretim tazminati odenecegi hukme bağlanmıştır.

133 sayili Milli Egitim Bakanligi Talim Terbiye Kurulu kararının Ek-1 Sayili çizelgesinin 73. sırasında Saglik Meslek Lisesi meslek dersleri ; 1-Çevre Sağlığı, 2-Medikal bakim, 3-Ana gocuk sagligi, 4-Radyoloji, 5-Laboratuvar, 6-Toplum sagligi, 7-Acil tip teknisyenligi, 8-Tibbi sekreterlik, 9-Anestezi, 10-Ortopedi, 11-Dis protez olarak sayilmistir.

Dava dosyasmin incelenmesinden, Pursaklar Y. Kemal M. Sonmez Saglik Meslek Lisesinde meslek dersi ogretmeni olan ve Ana çocuk sağlığı bransinda fiiien derse giren davacinin, 21.04.2009 tarihinde Pursaklar Y. Kemal M. Sonmez Saglik Meslek Lisesi Mudurlugune yaptigi başvurusunun cevap verilmeksizin zimnen reddi uzerine bu işlemin iptali ve ilave egitim ve ogretim tazminatinin basvuru tarihinden itibaren faiziyle birlikte odenmesine karar verilmesi istemiyle gorulmekte olan işbu davanin açıldığı anlaçılmıştır.

Olayda, yukanda verilen mevzuat hukumlerine gore davacinin Talim ve Terbiye Kurulu kararında meslek dersi olarak sayılan ana çocuk sagligi branşında fiilen derse girdigi açık olup, bu bağlamda ilave egitim ogretim tazminatindan yararlandırılmasi gerekirken, başvurusunun cevap verilmeyerek zimnen reddedilmesinde hukuka uyarlik gorulmemistir.

Ote yandan, hukuka aykinliklan saptanan idari islemlerden dolayi ilgililerin ugradigi zararlann idarece tazmininin giderilecegi Anayasanin 125. maddesi ve idare hukukunun bilinen ilkelerinden olup, davacinin başvuru tarihinden itibaren parasal haklannm yasal faiziyle birlikte davaciya odenmesi gerekmektedir.

Agiklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, odenmeyen ilave egitim ogretim tazminatinin basvuru tarihi olan 21.04.2009 tarihinden itibaren hesaplanarak yasal faiziyle birlikte davaciya odenmesine, asagida dokumu yapilan 56,20-TL yargilama giderinin davaii idarelerden almarak davaciya verilmesine, artan posta ucretinin istemi halinde davaciya iadesine, kararin tebligini izleyen gunden itibaren (30) gun igerisinde Daniştay'a temyiz yolu agik olmak uzere 18.12.2009 tarihinde oybirligiyle karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber