Bu ilaçtan tasarruf metastaz yapar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Mart 2010 23:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, meme kanseri hastalarında metastazı önleyen ilacın Danıştay kararıyla 52 haftaya çıkarılan kullanım süresini, bir genelgeyle 9 haftayla sınırlandırdı. Uzmanlar, tasarruf amaçlı bu kararla, yılda yaklaşık 7 bin 500 meme kanseri hastasının hayatıyla oynandığı görüşünde.

MEME kanseri olan hastalarda metastazı engelleyen ?Trastuzumab' etken maddeli ilacın Danıştay kararıyla 52 haftaya çıkarılan kullanım süresi, Sağlık Bakanlığı genelgesiyle yine 9 haftayla sınırlandırıldı. Endikasyon dışı başvuru kılavuzundan da çıkarılarak doktorların istekte bulunması da yasaklanan ilacı, her yıl yeni tanı alan 30 bin göğüs kanserli hastadan en az dörtte birinin kullanması gerekiyor.

?Böylesi daha pahalı'

Yıllık bedeli 60 bin TL'yi bulan ilacın kullanım süresini kısaltan bu kararla hastaların hayatlarıyla oynandığını savunan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Uslu, şöyle tepki gösterdi: ?Bu ilacın özelliği metastazı engellemesi. Kullanıldığında hayat kurtarıyor. Bizde tasarruf nedeniyle kısıtlanıyor. Her yıl 30 bin civarında yeni göğüs kanserli hasta saptanıyor. Bunların dörtte birinin, yani 7 bin 500 kadarının bu ilacı kullanması gerekiyor. Tasarruf adına hastaların hayatıyla oynanıyor. İlaç, endikasyon dışı ilaç başvuru kılavuzundan da çıkarıldı. Yani bu ilacı talep etmek de yasak. Oysa kanser metastaz yaptığında, yani başka organlara sıçradığında izin var. Böylesi daha pahalıya geliyor.?

Memelerin üçte biri boşuna alınıyor

DANİMARKALI ve Norveçli bilim insanları, mamografi çektirmenin, meme kanserinden kaynaklanan ölümleri önlemede yetersiz olabileceğini ortaya koydu. British Medical Journal isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, rutin mamografi çektiren kadınların olduğu ülkelerle, çektirmeyen kadınların yaşadığı ülkelerde, meme kanserinden ölüm oranlarında büyük bir farklılık yok. ABD'deki bazı onkolojistler ise araştırmayı kınadı ve bu küçük farkın bile kadınlar için çok önemli olduğunu öne sürdü.

Araştırmada, taramada saptanan meme tümörünün üçte birinin aslında iyi huylu olabildiği, bunun binlerce kadının gereksiz yere, mastektomi (memenin alınması) ameliyatı gibi zorlu tedavilerden geçmesine sebep olduğu da yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber