Derste demokratik açılımı işledi, ağır cezalık oldu

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 29 Mart 2010 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul'daki bir lisenin sosyoloji öğretmeni G.F. bir yıl önce etnik kimlikli öğrencilerinden Kürt, Laz, Ermeni, Süryani ve Roman kültürleriyle ilgili proje istedi. Ancak Kürt öğrencinin sunumunda sınıfta tartışma çıktı. Olay polise yansıdı.

GENELGE KURTARMADI

Gazete Habertürk'ün haberine göre, 6 ay sonra Milli Eğitim okullara ?Demokratik Açılım? genelgesi gönderdi. Ama genelge, açılımda erken davranan öğretmeni kurtarmadı. Savcı, bölücülükten 5 yıl hapis istedi, dava açtı.

Derste demokratik açılımı işledi, ağır cezalık oldu

Sosyoloji öğretmeni G.F, ?Kürt, Laz, Çerkez, Roman ve Ermeni? açılımını Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 6 ay önce yapınca, örgüt propagandası yapmaktan ağır cezalık oldu. Öğretmen G.F. hakkında, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor

Yüksel KOÇ / AHT

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, geçen yıl, ders kitaplarından önce cinsiyet, ırk,mezhep, dil, din gibi ayrımcılık içeren ifadeleri bir kurultay düzenleyerek çıkardı. Ardından da hükümetin ?Demokratik Açılım?ını içeren bir genelge yayımladı. Yeni eğitimyılında da Bakan Nimet Çubukçu, öğretmenlere eşitlik, adalet ve barışın hâkimolduğu bir yaşam kurmak için, din, dil, ırk ayrımcılığına karşı çıkılmasını, derslerde sevgi ve hoşgörü temasını işlemelerini tavsiye etti. Okullar da müfredata ve genelgeye uygun olarak demokratik açılımlarını sevgi temeli üzerinde gerçekleştirmeye başladı.

6 AY ÖNCEKİ DERS

Bakanlığın Demokratik Açılım Genelgesi'nden 6 ay önce, Şişli'deki bir lisede görev yapan sosyoloji öğretmeni G.F. ise lise üçüncü sınıf öğrencilerine ?kültürlerin kaynaşması? konulu bir proje ödevi verdi. Öğretmen G.F, öğrencilerinden Kürt, Laz, Ermeni, Süryani ve Romanlar'ın yemeklerinden giyim tarzlarına, düğünlerinden türkülerine kadar, kültürel özelliklerini içeren bir sunum hazırlamalarını istedi.

ÖĞRENCİ TARTIŞMASI

Ama Kürt kökenli bir öğrenci sunum yapacağı sırada bir erkek öğrenci ayağa kalkarak, ?Sen Kürt kültürünü anlatıyorsun ama dağda şehit düşen askerlerimiz var, ona ne diyeceksin?? diye sordu. Ardından da ?Kürtçe diye bir dil yoktur? dedi. Bu sözler üzerine öğrenciler arasında şiddetli bir tartışma başladı. Müdahale eden öğretmen, artık devletin Kürtçe kanal dahi kurduğunu söyleyerek öğrenciden hoşgörülü olmasını istedi. Tartışmayı sürdüren öğrenciyi disiplin kuralları gereği dersten çıkardı.

5 YIL HAPİS İSTEMİ

Tartışmayı başlatan öğrenci, sınıfta yaşananları, bazı internet sitelerinde yazdı. Olaya Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü dahil oldu. Öğretmen hakkında İstanbul Adliyesi Savcısı Mehmet Ergül, soruşturma başlattı. Savcı Ergül, 22 Aralık 2009 tarihindeki iddianamesinde öğretmenin bölücülük propagandası yaptığı gerekçesiyle 1 yıldan 5 yıla hapisle cezalandırılmasını istedi.

MÜFREDATTA VAR

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması geçtiğimiz günlerde yapıldı. Öğretmen G.F, hiçbir koşulda PKK lehine konuşmadığını, hakkındaki suçlamaların gerçeği yansıtmadığını, kültürel zenginlikleri işlemeninmüfredat programında yer aldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber