Toplu tahliyelerin temeli, 'korsan' kararnameyle atıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Nisan 2010 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Balyoz' soruşturmasında yargıya müdahale niteliğinde tahliyeler yaşanıyor. Ses kayıtlarıyla belgelenen planlara rağmen tahliye kararları verilmesi kamuoyunu şaşırtıyor.

Süreç aslında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yaz kararnamesiyle başladı. HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un korsan kararnamesiyle Ergenekon hâkim ve savcıları görevden alınmak istendi. Bu başarılamadı ancak Balyoz'da emekli Orgeneral Çetin Doğan dahil 19 sanığı toptan tahliye eden Hâkim Oktay Kuban gibi isimler özel yetkili mahkemelere atandı. HSYK'nın yaz kararnamesinde atadığı hâkimlerle başta Dursun Çiçek olmak üzere, darbe teşebbüsü soruşturmalarındaki baş sorumlulara tahliye yolu açıldı. Yargı süreci HSYK eliyle zedelendi.

Yaz sıcağında kimse rutin olarak çıkan adli ve idari yargı yaz kararnamesinin yargıyı kilitleyeceğini tahmin bile edemiyordu. Adalet Bakanlığı, bin 500 hâkim ve savcıyı ilgilendiren yaz kararnamesini HSYK'ya 15 Haziran 2009'da sundu. Kararname taslağını HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyeleri 13 Temmuz'a kadar inceledi. Son gün beklenmedik bir şekilde HSYK üyelerinden Ali Suat Ertosun, Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcılar ile faili meçhul cinayetler davasına bakan hâkim ve savcıların görevden alınmasını isteyen 'korsan bir liste' hazırladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman, hazırlanan alternatif kararname taslağının kanuna aykırı olduğunu belirterek, isteklerin yerine gelmeyeceğini bildirdi. Kamuoyunda yükselen sert tepkiler üzerine HSYK üyelerinin desteklediği Ertosun'un teklifi geri çekilmek zorunda kaldı.

OKTAY KUBAN, DİYARBAKIR'DAN İSTANBUL'A ATANDI

Ancak HSYK üyeleri, Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili başsavcı vekilliği ve tutuklamalara karar veren mahkemelere çeşitli müdahalelerde bulundu. Adalet Bakanlığı ile kararname pazarlığı yapılırken, önce 21 Temmuz 2009 tarihli unvansız hâkim ve savcıların kararnamesi hazırlandı. Bu kararnamede Diyarbakır Hâkimi Oktay Kuban ile Zonguldak Hâkimi Yılmaz Alp İstanbul hâkimliğine atandı. Yaz kararnamesinden 3 ay sonra 23 Ekim 2009 tarihli yetkilendirme kararnamesiyle Ergenekon soruşturmasını yürüten mahkemelere kritik atamalar yapıldı. Yaz kararnamesiyle sessiz sedasız İstanbul'a atanan iki hâkim, yetkilendirme kararnamesiyle özel yetkili İstanbul Ağır Ceza mahkemelerine görevlendirildi. Oktay Kuban 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Yılmaz Alp ise 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne getirildi. HSYK'nın yaz kararnamesiyle atadığı 9. Ağır Ceza üyeleri Yılmaz Tuncay Aslan ve Yılmaz Alp ise Balyoz'dan tutuklu emekli ve muvazzaf subayların bulunduğu 9 ismi tahliye etti. 9. Ağır Ceza'nın Başkanı Nurettin Ak ise Koramiral Feyyaz Öğütçü'nün aralarında bulunduğu 6 sanığın tahliyesine muhalefet şerhi düştü. HSYK'nın yaz kararnamesindeki müdahalesiyle Balyoz'daki 25 sanık tahliye edilmiş oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber