Geçen yıl 300 bin kişi otogaza geçti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Nisan 2010 11:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Küresel kriz ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, otogaza ilgiyi artırdı. Geçen yıl 300 bin araç sahibi otogaz kullanmaya başladı. Trafikte seyreden 6 milyon 877 otomobilden 2,5 milyonu LPG'li (sıvılaştırılmış petrol gazı) kullanıyor. Şirketler, pazardan pay kapmak için cazip kampanyalar düzenliyor. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada otogaza yöneliş dikkat çekiyor.

Türkiye'de küresel kriz ve benzin fiyatlarının yüksekliği sebebiyle geçen yıl 300 bine yakın otomobil sahibi otogaz kullanmaya başladı. Krizin ardından gelişmiş ülkelerde de ciddi talep gören otogazlı araç sayısı ise 2,5 milyonu buldu. Türkiye'de otomobillere LPG (sıvılaştırılmıvş petrol gazı) kiti takan 960 bayi bulunuyor. Bunların üye olduğu Tüm Otogaz Montajcılar Derneği (TOMDER) Başkanı Faruk Yılmaz, 2,5 milyon olduğu tahmin edilen LPG'li araç sayısının kaçak dönüştürmelerle birlikte 3 milyonu aşmış olabileceği görüşünde. Önceki gün İstanbul'da açılan LPG, CNG ve LNG Fuarı'nda stant açan ve her dört otomobilin birinde bulunan Atiker'in yetkilileri, geçen yıl toplam 730 bin kit sattıklarını, bunun yarısını Türkiye içine pazarladıklarını açıkladı.

Otogaz pazarındaki bu ciddi gelişim, LPG satıcılarını da önemli değişime itti. Satıcılar değişim ve yeniliklerini ilk olarak LPG, CNG ve LNG Fuarı'nda sergiledi. Yarın sona erecek fuarda Aygaz, otogazını kendi istasyonlarından alan müşterileri için Paro kartlı yeni bir kampanya başlattı. Bunun için 'Aygaz Dönüşümcü Kulübü'nü kurdu. Kulübe üye olacak dönüşüm merkezlerinin müşterileri Aygaz'dan ürün aldıkça, hem Paropuan hem de sürpriz hediyeler kazanacak. İpragaz ise dünyanın en büyük LPG/LNG sistemleri üreticisi Prins Alternatif Yakıt Sistemleri'nin distribütörlüğünü aldı ve fuarda müşterilere tanıttı. BP, bünyesindeki otogaz markası Petgaz'ın imajını tazeledi, logosunu yeniledi. Şirket, yıl sonuna kadar 40 yeni istasyon açacak. Sektörün önemli oyuncularından Shell ise önceki gece 25 bayi çalışanlarını Çırağan Sarayı'nda bir araya getirdi.

Türkiye'de 7 milyon araç bulunuyor. Bunların 2,5 milyonu LPG kullanırken, 3,3 milyonu benzin, 1,2 milyonu ise dizel yakıt kullanıyor. Geçen yıl 300 bin LPG dönüşümü yapıldı. Geçen yıl Türkiye'de en fazla otogaz 287 bin 769 ton ile başkent Ankara'da satıldı. Geçen yıl Türkiye'de 3 milyon 620 bin 333 ton LPG ürünü satıldı. Ankara 287 bin 769 ton otogaz tüketimiyle otogazın en fazla satıldığı şehir olurken, Ankara'yı 270 bin 456 ton otogaz satışıyla İstanbul, 149 bin 92 ton otogaz satışıyla da İzmir takip etti. 2009 yılında Antalya'da 94 bin 703 ton, Konya'da 90 bin 979 ton ve Bursa'da ise 61 bin 293 ton otogaz satıldı.

ARİF BAYRAKTAR İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber