Kitap ve takvim hediye olabilir

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Nisan 2010 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKŞAM'ın dün manşetine taşıdığı 'işlemleri kolaylaştıran memura bahşiş verilmesi'nin yolunu açan 'Etik Rehberi' haberi ses getirdi. Gerekirse yanlış anlaşılmalar giderilecek ve kitap yeniden düzenlenecek

Başbakanlık Etik Kurulu'nca kamu görevlileri için hazırlanan 'Etik Rehberi'nde, işi çabuk gören kamu görevlisine, vatandaşın içinden gelerek sembolik miktarda para vermesinin 'iyi niyetli hediye' olarak kabul edilmesi yönündeki ifade tartışma konusu oldu. Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz da kitapta yer alan bilgilerin 'kitabı hazırlayanların değerlendirmeleri' olduğunu savunarak, 'onlar bizim kararımız değil. Hediye, geniş kapsamlı bir konu olduğu için üzerinde analizler yapılmış. Biz, kamu görevlisine yönelik hediyenin her türlüsünün ortadan kalkmasından yanayız' dedi.

Eryılmaz, Etik Rehberi'nde örnek olarak verilen 'hayatında ilk kez ev sahibi olmuş bir vatandaşın işlemlerini hızla yürüten tapu memuruna 20 TL bahşiş vermesi' konusunun yanlış anlaşılmaması gerektiğini, gerekirse bu konuda kitabı yeniden düzenleyeceklerini belirtti.

Eryılmaz, kitapta yer alan bilgilerin 'analiz' olduğunu belirterek, şunları söyledi: 'hediye konusu çok geniş bir alanı kapsıyor. Kitapta, hediyelerle ilgili analiz yapılmıştır. Bunlar, bizim kararlarımız değil, kitabı hazırlayanların analizlerdir. Biz ilke olarak, kamu görevlisinin her türlü hediye almasına karşıyız. Kitapta yanlış anlaşılmaya yol açacak bir ifade varsa bu düzeltilebilir. Kitapta verilen örnekler, hazırlayan arkadaşlarımızın iyi niyetle verdiği örneklerdir. Bizim kararımız, bir kuruş da olsa parasal anlamda hediye almamaktır. Biz daha çok kitap, takvim gibi hediyeler verilmesinden yanayız.'

Eryılmaz, 'tapuda rüşvet' iddialarının konuşulduğu dönemde, tapu memurlarına sunulan paraların 'bahşiş' olarak nitelendirilmesine karşı çıktığını da aktararak, 'biz, o iddiaların gündemde olduğu dönemde ilgili tapu daireleriyle ilgili soruşturma da başlattık' dedi. Eryılmaz, ABD'de 50 dolar, Avrupa ülkelerinde ise 50 euro hediye sınırı olduğunu belirterek, 'Obama geldikten sonra ABD'de 50 dolarla sınırlanan hediye de kaldırıldı. Bizim de hedefimiz, sıfır hediye dönemidir' diye konuştu.

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber