Elektrik hızlanacak, özelleştirme geliri 10 milyar doları aşacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Mayıs 2010 19:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik ihaleleriyle ivme alan özelleştirme süreci, limanlar ile hız kazanacak. İzmir Limanı için yeniden strateji belirlenirken, Bandırma Limanı'nın devri ve İskenderun Limanı'nın ihale süreci önümüzdeki ay gerçekleşecek.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, ihalesi iptal edilen İzmir Limanı'nda Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD yetkilileriyle önümüzdeki günlerde bir araya gelip, yeni bir strateji belirleyeceklerini açıklarken, ?Portföyümüzdeki 5 limandan 4'ü olan Mersin, Bandırma, Samsun ve İskenderun limanlarının özelleştirilmesi 2010 yıl sonuna kadar tamamlanacak? dedi. Aksu, Mersin ve Samsun limanlarının devredildiğini, Bandırma Limanı'nın mayıs ayında devredileceğini, yine mayısta İskenderun Limanı'nın özelleştirme ihalesine çıkılacağını belirtti.

Evsahipliği yaptığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Özel Sektörün Geliştirilmesi (EIT) ile 5'inci Özelleştirme İdareleri Başkanları toplantısı sırasında sorularımızı yanıtlayan Aksu, 2010 yılı için Orta Vadeli Program'da yer alan 10.4 milyar liralık gelir hedefinin tutturulacağını belirtti. Yıl sonuna kadar otoyol, Galataport ve Milli Piyango gibi portföylerinde yer alan gelirlerin devri ile bu hedefin gerçekleşeceğini kaydeden Aksu, ?Geri kalan yıllar için konulan hedeflerin de tutturulabilir olduğunu düşünüyoruz. O yüzden revizyon talebimiz olmayacak. Amacımız o hedefleri yakalayabilmek, hatta aşabilmek. Olursa arttırma yönünde bir talebimiz olabilir? dedi.

Ehliyet ve ruhsat sırada

Özelleştirme programına yeni alınacak kuruluşlara bakan bir birimleri olduğunu belirten Aksu, bu birimin Türkiye'de kamuya ait mal ve hizmet birimlerinin hemen hemen tamamıyla ilgili çalışma yaptığını söyledi. Aksu, üzerinde çalıştıkları sektörlerin plaka, ruhsat ve ehliyetler, ölçü aletleri, tapu ve kadastro olduğunu bildirirken, ?Yatırımcılardan da çeşitli talepler gelmesi gerekiyor. Şu anda hizmet olarak programımızda sadece otoyollarının özelleştirilmesi var? dedi.

300 yeni gayrimenkul

Bu arada Zincirlikuyu gibi İstanbul, Ankara, İzmir ve Samsun'da yeni arazilerin de olacağını ifade eden Aksu, ?Meblağ olarak da, arazi olarak da yaklaşık 250-300 yeni gayrimenkul gelecek? açıklamasını yaptı. Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden Anayasa değişiklik paketinde yer alan yerindelik denetimi konusuna da değinen Aksu, bu konunun zaman zaman sıkıntı oluşturabildiğini söyledi.

Yabancılar İstanbul'un elektriği için sıraya girdi

ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu, 3.5 milyon abonesi olan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş, için ön yeterliliklerin 4 Mayıs'a kadar alınacağını belirtirken, Türkiye'de ofisi bulunan tüm yabancı şirketlerin Boğaziçi Elektrik'i almak istediğini söyledi. Aksu, bu yatırımcılar arasında Avusturya, ABD ve Almanya gibi ülkelerden enerji şirketlerinin olduğunu ve toplam 60 firmanın şartname aldığını bildidi.

Bir civata bile ihtilaf yaratıyor

ŞEKER Fabrikaları'nda 50 milyon dolarlık teminatın yetersiz bulunduğunu hatırlatan Ahmet Aksu, ?Sürecin durmasının ardından fabrikanın çalışması ve çiftçinin ürünlerinin satın alınması konusunda da sıkıntı yaşanabiliyor. Örneğin fabrikadaki bir civatanın dahi değişmesi yeni ihtilaflara neden olabiliyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber