BM Genel Sekreteri: Şoke oldum

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2010 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAN: ŞOKE OLDUM

- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı "şoke olduğunu" söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi ile ilgili bir toplantı için Uganda'nın başkenti Kampala'da bulunan Ban, saldırıda insanların öldürülmesini kınadığını belirterek, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın yaşamsal önemde olduğunu ifade etti.

Ban, İsrail'in bu kanlı saldırının nasıl olduğuna dair araştırma yaptıktan sonra acil olarak kamuoyuna açıklama yapacağına inandığını da kaydetti.

SARKOZY SALDIRIYI KINADI

- Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıyı kınadı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in orantısız güç kullanmasını kınadı" ifadesi kullanıldı.

Sarkozy'nin, "trajediye neyin yol açtığının derhal açığa çıkmasını istediği" kaydedilen açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Gazze'ye giden barış gemisine İsrail'in düzenlediği askeri operasyonun yol açtığı trajedinin sonuçlarına en derin tepkisini dile getirdi" denildi.

Açıklamada Fransa'nın, barış müzakerelerinin tekrar başlatılması çağrısı yinelendi.

YUNANİSTAN: ŞİDDET HAKLI GÖSTERİLEMEZ

- Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail'in düzenlediği askeri operasyon için, ''Bu derecede şiddet haklı gösterilemez'' açıklamasında bulundu.

Druças, ''Atina'nın şiddet olaylarını kınadığını'' bildirdiği açıklamasında, Atina'nın şu anki önceliğinin Yunan vatandaşlarının güvenliği ve güvenli bir şekilde ülkeye geri dönmeleri olduğunu kaydetti.

Yunanistan'ın AB ile sıkı işbirliği içinde olduğunun altını çizen Druças, İsrail hükümetinin konuya ilişkin bilgi vermekle yükümlü olduğunu söyledi.

İsrail'in Atina Büyükelçisi ile biraraya geldiğini belirten Bakan Yardımcısı, görüşmede 3 Haziranda bitmesi beklenen Yunanistan-İsrail ortak tatbikatının bugün itibariyle sonlandırıldığını açıkladığını aktardı.

Yunanistan'a yarın gelmesi beklenen İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı'nın ziyaretinin de iptal edildiğini belirten Druças, Atina'nın gelişmeleri yakından izlediğini, kamuoyuna bilgi verilmeye devam edileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Atina Haber Ajansı'nın (ANA) haberine göre, Druças ile görüşmesinden sonra açıklama yapan İsrail Büyükelçisi Ali Yahya, Druças'a ''İsrail'in kontrolündeki sulara girmeye çalışan Gazze'ye yardım filosuna düzenlenen askeri operasyon hakkında'' bilgi verdiğini söyledi.

Yahya, durumun ''hoş olmadığını'', her iki ülkenin gelişmeler nedeniyle endişeli olduğunu ifade etti.

İsrail'in yardım operasyonunun içerdiği tehlike konusunda açıklamada bulunduğunu vurgulayan Yahya, ''Misyon içinde Hamas'a yardım etmek isteyen aşırı grupların varlığına'' dikkat çekti.

Büyükelçi, çatışmanın meydana geldiği bölgenin askeri olduğunu belirtirken, sözkonusu bölgenin uluslararası sularda olup olmadığı şeklindeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber