Rekabet kurulu'ndan HES'lerin devrine izin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2010 12:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Rekabet Kurulu, 17 dosyada yer alan ve ihalesi tamamlanan 50 hidroelektrik santralin özelleştirme işlemini onayladı.

Rekabet Kurulu kararlarına göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve 50 HES'in işletme hakkının devrine izin verdi.

Aralarında Kayaköy, Bozkır, Ermenek, Göksu, Kayadibi, Turunçova-Finike, Kovada 1 ve Kovada 2 santrallerin bulunduğu 50 HES'in işletme hakkının, teklif sahiplerince devralınması işleminin, 4054 sayılı ''Rekabetin Korunması Hakkında Kanun''un 7. maddesi ve 1998/4 sayılı Tebliğ kapsamında olduğuna, ancak aynı Tebliğ'in 5. maddesinde öngörülen pazar payı ve ciro eşiklerinin aşılmaması nedeniyle izne tabi olmadığına karar verdi.

Kurul, Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin kontrolünde olan Amity Oil International Pty. Ltd.'nin hisselerinin ve dolayısıyla kontrolünün tamamının TransAtlantic Worldwide Ltd. tarafından devralınmasına da izin verdi.

TEB Finansal Kiralama'nın yüzde 90 hissesinin Fortis Finansal Kiralama'ya devredilmesine, hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucu doğurmayacağı için izin verdi.

Fiba Sigorta'nın yüzde 100 hissesinin Sompo Japan Insurance Inc. tarafından devralınması işlemine izin verdi.

Rekabet Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı maçların bilet satışının sadece Biletix Bilet Dağıtım Basım ve Ticaret A.Ş'nin internet sitesi üzerinden yapıldığı, söz konusu hizmetin sunumunda yüksek oranlarda hizmet bedellerinin tahsil edildiği ve hizmet arzında yaşanan sorunların tüketicilerin mağduriyetine neden olduğu iddiası üzerine inceleme yaptı.

Kurul, inceleme sonucunda, süresi bir yılı aşan münhasırlıkların, 2010-2011 sezonunu takiben ortadan kaldırılmaları amacıyla sözleşmenin karşı tarafına sezon bitimine belirli bir süre kala ihbarda bulunmak kaydı ile cezai şart uygulanmaksızın sözleşmeden çıkarılması halinde muhtemel zararın ve yürütülecek idari süreçler sonunda elde edilecek faydanın sınırlı olması dikkate alınarak, bu aşamada soruşturma açılmasına gerek bulunmadığına karar verdi.

Bu çerçevede, 60 gün içinde gerekli değişikliğin yapılarak Rekabet Kurumu'na tevsik edilmesi gerektiğinin söz konusu teşebbüse bildirilmesi kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber