Referandumda 'evet' diyecek Kürtler baskı altında

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2010 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliği paketinin oylanacağı referandumda 'evet' diyeceğini belirten demokrat Kürtlerin de 'evet' çağrısı yapan Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları gibi tehdit edildiği belirtildi. Diyarbakır'da bir araya gelen demokrat Kürt parti ve grupları, son günlerde toplumda yaşanan tehdit olaylarına üstü kapalı dikkat çekerek, "Söz konusu tavır Kürt demokrasinin gelişmesinden rahatsız olmak ve çoğulculuğu sindirememekten kaynaklanıyor." dedi.

Hak ve Özgürlükler Partisi, Demokrat Kürtlerin Arayışı, Kürt Devrimci Demokrat Hareketi, Dicle -Fırat Diyalog Grubu başkan ve üyeleri iki ay önce Diyarbakır'da ortak basın açıklaması yaparak, anayasa değişikliğinin yetersiz olmasına rağmen 'evet' diyeceklerini dile getirmişlerdi. Kürt parti ve gruplardan sonra Diyarbakır'ın önemli kesimini temsil eden sivil toplum kuruluşları 'evet' çağrısında bulunmuştu. Bununla birlikte Doğu ve Güneydoğu'nun birçok ilinde sivil sesin demokrasiden yana tavır alarak 'evet' diyeceklerini açıklaması boykot çağrısında bulunan BDP'yi rahatsız etmişti. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'evet' çağrısında bulunan STK'ları 'ahlaksızlıkla' suçlamıştı. Bugün Diyarbakır'da tekrar bir araya gelen demokrat Kürtler, yaşanan tehdit ve baskı olaylarını dikkat çekti.

Demokrat Kürtler adına hazırlanan basın açıklamasını Kürt siyasetçi ve yazar Tahsin Sever okudu. Sever, bazı siyasi odakların kendisi gibi düşünmeyen ve kendisinden farklı tavır geliştiren Kürt siyasal gruplarına, STK ve meslek örgütlerine karşı tehdit ve ağır ithamlar içeren açıklamalar yapmaya başladıklarını hatırlattı. Sever, "Diyarbakır'da ve hepimizin gözleri önünde cereyan eden bu tavır, insan haklarını, demokrasiyi ve barışı savunduğunu iddia edenler bakımından son derece düşündürücü ve yanlış bir tavırdır. Aynı zamanda Kürt siyasetinin çoğulculaşmasını kendisine tehdit gören anlayışın ifadesidir." diye konuştu.

Söz konusu tavrın Kürt demokrasinin gelişmesinden rahatsız olmanın ve çoğulculuğu sindirememekten kaynaklandığını dile getiren Sever, demokrat Kürtler olarak bu tavrı ve siyaset anlayışını tehlikeli bulduklarını kaydetti.

Sever şunları söyledi: "Kürt siyasetindeki çoğulculuğu ve farklılığı hem bir zenginlik hem de hayati düzeyde önemli görüyoruz. Farklı düşünceleri ve buna dayalı farklı siyasal tavırları, toplumumuzun özgürleşmesi ve çağdaşlaşması mücadelesinde her şeyden önce daha fazla bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz."

Basın açıklamasının ardından parti ve grup temsilcileri süreçle ilgili kısa değerlendirmelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber