ÖSYM, kamera kayıtlarını sadece 1 ay saklıyormuş

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Eylül 2010 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Arda AKIN

ÖSYM'nin düzenlediği 5 ayrı sınavda teknolojinin de yardımıyla kopya çekilmesini sağlayan çeteye yönelik operasyonun soruşturma dosyasına ilginç bilgiler yansıdı. Dosyaya göre, çete içeride kopya vereceği adayları ?Sesim geliyorsa öksür? diye uyarıyordu.

ÖSYM'nin gerçekleştirdiği sınavlarda kopya çekildiği iddiasıyla başlatılan ve dört kişinin tutuklandığı soruşturma dosyasına çok ilginç bilgiler yansıdı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Cihan Kısa, teknik takibi de içeren altı aylık soruşturmada ilginç bilgilere ulaştı. Liderliğini Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi O.A.U.'nun yaptığı iddia edilen çetenin, sınavlarda kullanacakları cihazları önceden ayarladıkları tespit edildi. O.A.U.'nun, sınavlardan sonra kopya verilen şahısları ve diğer çete üyelerini tek tek arayarak sınavın nasıl geçtiğini öğrendiği, paraların önce tahsil edilmesini istediği de belirlendi.

Tutuklanan O.A.U.'nun Ankara, S.G'nin Bolu, Z.B.'nin ise Elazığ'da ekip kurarak çeteye eleman topladıkları iddia edilirken, sınav sırasında yapılanlar telefon dinlemeleriyle belirlendi. Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre, çete üyesi M.D., Kamu Personeli Dil Sınavı'na (KPDS) sınavına giren ve daha önce kolye cep telefonuyla mikro kulaklık verilen Ö.F.'yi cevapları söylemek üzere arıyor. M.D., cevapları okuyacağı Ö.F.'ye sesinin ulaşıp ulaşmadığını teyit etmek için, ?Sesim geliyorsa öksür? diyor. Bunun üzerine Ö.F. birkaç kez öksürüyor. M.D., cevapları okuduğu sırada, Ö.F. anlamadığı yerler için yeniden öksürerek uyarıda bulunuyor. M.D., cevapları yeniden okumaya başlıyor.

Hem kopya, hem taciz

Savcılıkça ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan G.Ç. isimli kadın ise, ifadesinde, sınavlara girerken tanıştığı çetenin Elazığ sorumlusu Z.B.'nin, cihazlarla soruların cevapları karşılığında kendisiyle cinsel ilişkiye girmek istediğini, tacizde bulunduğunu iddia etti.

Dosyada, çete üyelerinden G.K. isimli kadının, kopya için kullanılan cihazlardan satın almak üzere Ş.B.'yi aradığına da yer verildi. Ş.B., özel bluetooth kulaklığın 800 TL olduğunu söylerken, ellerinde 400-500 TL arasında da cihazların da bulunduğunu, ancak bunların Çin yapımı olduğu için sıkıntı yaratacağını anlatıyor.

G.K. isimli kadın, sınava girecek olan Eda isimli arkadaşını da arıyor. Aynı kopya hizmetini isteyen Eda'nın ne kadar para vereceğini sorması üzerine G.K., hiçbirşey istemediğini iki kişilik kontenjanı olduğunu ve birini kendisine kullanacağını söylüyor.

Sınavlara takı seddi

ÖSYM, KPSS'nin ardından soruların kolye, cep telefonu ve mikro kulaklıkla sızdırıldığının anlaşılmasıyla yeni güvenlik önlemleri almaya karar verdi. ÖSYM yetkililerinin açıklamasına göre, artık sınavlara giren adayların kolye, bileklik, saat gibi aksesuarları kontrol edilecek. Adayların kulağında bir şey olup olmadığının tespiti için sınav öncesinde polisler, sınav salonlarında ise gözetmenler arama yapacak.

ÖSYM'de şimdi de kamera skandalı

KPSS soruşturmasında hedefte yer alan ÖSYM'de kamera kayıtlarının sadece bir ay saklandığı ortaya çıktı. Savcılık, YÖK ve Devlet Denetleme Kurulu'nun üç koldan yürüttüğü soruşturmada, ÖSYM'deki güvenlik kameralarının kayıtlarının yalnızca bir ay muhafaza edildiği öğrenildi. Kayıtların bir aylık sürenin sonunda silindiği ortaya çıktı. Bu nedenle sadece ağustos ayındaki kayıtlara ulaşılabildi. Bu kayıtların temmuz ayında yapılan KPSS sınavına ilişkin soruşturmayı aydınlatmak için yeterli ipuçlarını vermediği belirtildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber